Smakosze.pl
Pieczone placki ziemniaczane

pixabay.com

Pieczone placki ziemniaczane

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Są chrupiące, smaczne i nie zawierają tłuszczu.

Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Są chrupiące, smaczne i nie zawierają tłuszczu.

Chyba wszyscy kochamy placki ziemniaczane. Chrupiące, z dodatkiem cukru lub śmietany – stanowią już tradycyjne danie polskiej kuchni. Placki smażone są w głębokim oleju. Możesz jednak przygotować je w piekarniku.Zachowają swój smak i chrupiącą skórkę, a będą znacznie zdrowsze, bo bez tłuszczu.

Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane

Składniki na placki ziemniaczane:– 2 kg ziemniaków,– ząbek czosnku,– cebula,– 2 jajka,– sól, pieprz,– majeranek.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj czosnek, cebulę i dodaj do ziemniaków. Następnie wlej jajka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Masę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Smacznego!

undefined

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >