Smakosze.pl
Pieczone placki ziemniaczane

pixabay.com

Pieczone placki ziemniaczane

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Są chrupiące, smaczne i nie zawierają tłuszczu.

Pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Są chrupiące, smaczne i nie zawierają tłuszczu.

Chyba wszyscy kochamy placki ziemniaczane. Chrupiące, z dodatkiem cukru lub śmietany – stanowią już tradycyjne danie polskiej kuchni. Placki smażone są w głębokim oleju. Możesz jednak przygotować je w piekarniku.Zachowają swój smak i chrupiącą skórkę, a będą znacznie zdrowsze, bo bez tłuszczu.

Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane

Składniki na placki ziemniaczane:– 2 kg ziemniaków,– ząbek czosnku,– cebula,– 2 jajka,– sól, pieprz,– majeranek.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj czosnek, cebulę i dodaj do ziemniaków. Następnie wlej jajka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Masę wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Smacznego!

undefined

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >