Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili
pixabay.com

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili

Placki ziemniaczane są przepyszną przekąską. Na pewno każdy w swoim życiu miał okazję jeść placki, ze śmietaną i cukrem czy z sosem pieczarkowym. Pieczony placek ziemniaczany to świetna alternatywa do tradycyjnych placków, ale z pysznymi dodatkami i w wersji nieco zdrowszej niż ta z kuchni polskiej. Chcesz poznać prosty przepis na doskonałe placki ziemniaczane z piekarnika? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili – opis potrawy

Pieczony placek ziemniaczany to pyszny zamiennik naszych polskich tradycyjnych placków. Jest idealny na przekąskę czy kolację. Placki pieczone w piekarniku są zdrowsze od tych smażonych na patelni, ponieważ nie chłoną tłuszczu.

Tak naprawdę przepis jest banalnie prosty, ale do wykonania tego dania najlepiej posiadać patelnię, którą można włożyć do nagrzanego piekarnika, czyli przystosowaną do pieczenia. Jeżeli nie posiadasz w swoim domu takiej patelni, możesz zastąpić ją ewentualnie naczyniem żaroodpornym.

Jest jeden składnik, który nadaje plackowi idealny smak. To cebula, należy zetrzeć ją na tarce i dodać do ziemniaków.

Składniki potrzebne do zrobienia pysznego placka z piekarnika

Jakich składników potrzebujesz do zrobienia pieczonego placka ziemniaczanego z jajkami i chili? Poniżej znajduje się lista produktów z proporcjami dla 2 osób.

· 300 g ziemniaków

· Mała cebulka

· 1 ząbek czosnku

· 2 łyżki mąki pszennej

· 2 duże jajka

· Kawałek papryczki chili lub chili w proszku

· Oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego

· Sól, pieprz, zioła prowansalskie

· Pęczek świeżego szczypiorku

· Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)

Oto lista składników potrzebna do zrobienia placka w piekarniku. Oczywiście możesz dodać jakieś swoje ulubione dodatki, ale taka wersja w zupełności wystarczy. Placek jest pyszny i chrupiący, aż chce się zjeść więcej.

Jak zrobić pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili?

Przygotowanie takiego pieczonego placka ziemniaczanego z jajkami i chili jest banalnie proste, ale wymaga trochę czasu ze względu na tarcie ziemniaków. Poniżej znajduje się lista zadań, które należy wykonać, krok po kroku.

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

2. Obierz też cebulkę oraz czosnek i również zetrzyj na tarce. Wymieszaj.

3. Dodaj łyżkę oliwy i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.

4. Piekarnik nastaw na 220°C.

5. Naczynie żaroodporne lub patelnię przystosowaną do pieczenia wysmaruj oliwą i przełóż ziemniaczaną masę.

6. Piecz przez około 20 minut (ustawienie góra – dół).

7. Następnie wbij jajka, posyp sola i pieprzem. Dodaj posiekaną papryczkę (lub taką w proszku) oraz szczypiorek i pokrojone na połówki pomidorki. Przełącz tryb na pieczenie góry. Trzymaj w piekarnika jeszcze przez 5 – 7 minut.

8. Kiedy jajka będą ścięte oznacza to, że danie jest gotowe do jedzenia.

Pieczony placek ziemniaczany jest przepyszny i chrupiący, a dodatek takich warzyw jak pomidory czy szczypiorek nadaje mu świeżości. Kubki smakowe z pewnością będą zadowolone.

Z jakimi dodatkami jeść pieczony placek?

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili w takiej wersji jak z powyższego przepisu jest bardzo smaczny i dodaje dużo energii, nie wymaga dodatków.

Jednak jeżeli lubisz różnego typu sosy można zrobić do placka sos czosnkowy lub śmietanowy.

Sos czosnkowy to tylko 2 składniki: czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt naturalny. Natomiast sos śmietanowy można zrobić ze śmietany 18% i majonezu oraz doprawić go solą i posiekanych koperkiem.

Pyszny pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili to strzał w dziesiątkę. Podany z ulubionymi dodatkami może zastąpić tradycyjne placki. Jest zdrowszy, bardziej aromatyczny i nieziemsko chrupiący, a przepis jest banalnie prosty. Musisz go spróbować!

Następny artykuł