Smakosze.pl
Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków

Pixabay / pasja1000

Gessler podała najlepszy przepis na pierogi ruskie. Można je zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce

3 Listopada 2020

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Pierogi ruskie są kultowym daniem, które bardzo często gości na naszych stołach. Swój przepis na smakołyk podała sama Magda Gessler. Pierogi ruskie z receptury restauratorki można zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce.

Pierogi ruskie są jednym z najczęściej jedzonych dań przez Polaków. Ich farsz wraz z roztopionym masłem, którym są polane, jest przepyszny. Absolutna klasyka polskiej kuchni doczekała się też licznych wariacji na swój temat.

Jedną z nich podzieliła się sama Magda Gessler. Restauratorka jak nikt inny zna się na polskiej kuchni i potrafi wydobyć z niej, to co najlepsze. Polacy chętnie korzystają z jej przepisów na kultowe polskie potrawy. 

Magda Gessler jest autorką książek kucharskich, swoimi przepisami dzieli się również na You Tube oraz w swoim hitowym programie Kuchenne Rewolucje. W jednym z odcinków uwielbianego show, podzieliła się przepisem na ruskie pierogi. Korzysta z nich jedna z "uratowanych" przez Gessler restauracji.

Pierogi ruskie w najlepszym wydaniu. Przepis Gessler bije na głowę wszystkie inne.

W czym tkwi sekret idealnych pierogów? Podstawą jest odpowiedni przepis na ciasto. Poza walorami smakowymi, powinno być ono delikatne, puszyste i nie rozpadać się podczas gotowania. Zdaniem Magdy Gessler, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić.

Kolejnym krokiem jest odpowiedni farsz. Dzisiaj w sieci możemy znaleźć wiele wariacji na jego temat. Od słodkich np. z sezonowymi owocami, po słone np. z rozmaitymi warzywami lub serem. Wiele osób ceni tradycje i najchętniej wybiera klasyczne pierogi ruskie. Jaki sposób ma na nie Magda Gessler?

Pierogi ruskie z przepisu Magdy Gessler - podajemy przepis

Przepis na pierogi ruskie pochodzi z jednego z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Od tamtej pory pierogarnia "U Marty" w Nowogardzie słynie z obłędnych ruskich pierogów z receptury samej Magdy Gessler. Podajemy na nie przepis.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 200 ml białego sera

  • 200 ml purée z ugotowanych ziemniaków

  • sól

  • pieprz mielony

Dodatkowo potrzebujemy:

1 cebulę i oliwę z oliwek

Sposób wykonania:

  • Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawiń go folię spożywczą i na 20 minut włoż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, połącz z purée ziemniaczanym, dopraw z solą i pieprzem.

  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wytnij  koła, na środek nałóż farsz, boki złączyć i zaciśnij palcem.

  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Serwuj pierogi z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną. Smacznego

źródło: beszamel.se.pl

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >