Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sposób na elastyczne ciasto na pierogi
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.03.2021 01:00

Sposób na elastyczne ciasto na pierogi

Pierogi w wyjątkowej odsłonie
Marek BAZAK/East News

Pierogi uchodzą za wyjątkowy rodzimy specjał. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie różnice dotyczą farszu, jednak ciasto również może wywołać u nas zaskoczenie. Niektóre z dodatków znacząco wpływają na jego konsystencję.

Ciasto na pierogi w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona swojskich potraw, które cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osobę, która z miłą chęcią spałaszowałaby pyszny farsz zawinięty w znakomite ciasto.

Ciasto na pierogi w każdym domu przygotowuje się odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę od Magdy Gessler. Okazuje się, że ciasto może zyskać na elastyczności za sprawą dodatku, który można znaleźć w niemal każdej kuchni.

Okazuje się, że ciasto na pierogi staje się bardziej elastyczne, jeśli wzbogaci się je o solidną łyżkę masła. Porada została opublikowana na portalu Zajadam, na którym pojawił się również niezawodny przepis. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki pszennej

  • 190 ml wody

  • 50 g miękkiego masła

  • jajko

  • 2 żółtka

  • 3 g soli

(Pixabay / islandworks)

Pierogi jeszcze nigdy nie były tak kuszące

Na początku mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Wzbogacamy ją o masło, żółtka, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, przykrywamy nasz wyrób ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie ciasto na pierogi jest już gotowe. Wystarczy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi, na które wyłożymy farsz. Na tym jednak nie koniec. Nasze ciasto może przybrać rozmaite kolory, które będą jeszcze bardziej zachęcały do beztroskiego zajadania.

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu Akademia Smaku, kolorowe pierogi mogą zagościć w naszej kuchni za sprawą kilku dodatków do ciasta. Taki efekt osiągniemy, chociażby z pomocą przypraw. Dobrym przykładem jest curry

Ciasto na pierogi możemy również wzbogacić o szpinak, koncentrat pomidorowy lub barwników spożywczych. Oczywiście nie należy z tym przesadzać. Każdy, kto lubi pierogi, powinien wypróbować przepis babci Tomasza Strzelczyka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zajadam; Akademia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi Ciasto