Sposób na elastyczne ciasto na pierogi
Pierogi uchodzą za wyjątkowy rodzimy specjał. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie różnice dotyczą farszu, jednak ciasto również może wywołać u nas zaskoczenie. Niektóre z dodatków znacząco wpływają na jego konsystencję.
Ciasto na pierogi w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona swojskich potraw, które cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osobę, która z miłą chęcią spałaszowałaby pyszny farsz zawinięty w znakomite ciasto.
Ciasto na pierogi w każdym domu przygotowuje się odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę od Magdy Gessler. Okazuje się, że ciasto może zyskać na elastyczności za sprawą dodatku, który można znaleźć w niemal każdej kuchni.
Okazuje się, że ciasto na pierogi staje się bardziej elastyczne, jeśli wzbogaci się je o solidną łyżkę masła. Porada została opublikowana na portalu Zajadam, na którym pojawił się również niezawodny przepis. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
500 g mąki pszennej
190 ml wody
50 g miękkiego masła
jajko
2 żółtka
3 g soli
(Pixabay / islandworks)
Pierogi jeszcze nigdy nie były tak kuszące
Na początku mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Wzbogacamy ją o masło, żółtka, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, przykrywamy nasz wyrób ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto na pierogi jest już gotowe. Wystarczy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi, na które wyłożymy farsz. Na tym jednak nie koniec. Nasze ciasto może przybrać rozmaite kolory, które będą jeszcze bardziej zachęcały do beztroskiego zajadania.
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu Akademia Smaku, kolorowe pierogi mogą zagościć w naszej kuchni za sprawą kilku dodatków do ciasta. Taki efekt osiągniemy, chociażby z pomocą przypraw. Dobrym przykładem jest curry.
Ciasto na pierogi możemy również wzbogacić o szpinak, koncentrat pomidorowy lub barwników spożywczych. Oczywiście nie należy z tym przesadzać. Każdy, kto lubi pierogi, powinien wypróbować przepis babci Tomasza Strzelczyka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Zajadam; Akademia Smaku