Sposób na elastyczne ciasto na pierogi
![Pierogi w wyjątkowej odsłonie](https://images.iberion.media/images/1920/1_Q0_Eeffp_H_Ugp_Ei76_Bdu3_Ay_pierogi_lepienie_smakolyk_1614869159_4cda0cddc4.jpg)
Pierogi uchodzą za wyjątkowy rodzimy specjał. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie różnice dotyczą farszu, jednak ciasto również może wywołać u nas zaskoczenie. Niektóre z dodatków znacząco wpływają na jego konsystencję.
Ciasto na pierogi w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona swojskich potraw, które cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osobę, która z miłą chęcią spałaszowałaby pyszny farsz zawinięty w znakomite ciasto.
Ciasto na pierogi w każdym domu przygotowuje się odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę od Magdy Gessler. Okazuje się, że ciasto może zyskać na elastyczności za sprawą dodatku, który można znaleźć w niemal każdej kuchni.
Okazuje się, że ciasto na pierogi staje się bardziej elastyczne, jeśli wzbogaci się je o solidną łyżkę masła. Porada została opublikowana na portalu Zajadam, na którym pojawił się również niezawodny przepis. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
500 g mąki pszennej
190 ml wody
50 g miękkiego masła
jajko
2 żółtka
3 g soli
(Pixabay / islandworks)
Pierogi jeszcze nigdy nie były tak kuszące
Na początku mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Wzbogacamy ją o masło, żółtka, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, przykrywamy nasz wyrób ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto na pierogi jest już gotowe. Wystarczy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi, na które wyłożymy farsz. Na tym jednak nie koniec. Nasze ciasto może przybrać rozmaite kolory, które będą jeszcze bardziej zachęcały do beztroskiego zajadania.
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu Akademia Smaku, kolorowe pierogi mogą zagościć w naszej kuchni za sprawą kilku dodatków do ciasta. Taki efekt osiągniemy, chociażby z pomocą przypraw. Dobrym przykładem jest curry.
Ciasto na pierogi możemy również wzbogacić o szpinak, koncentrat pomidorowy lub barwników spożywczych. Oczywiście nie należy z tym przesadzać. Każdy, kto lubi pierogi, powinien wypróbować przepis babci Tomasza Strzelczyka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Zajadam; Akademia Smaku
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![mrożenie jedzenia w torebkach](https://images.iberion.media/images/origin/mrozenie1_bd72b06678.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/og_A_rki_c9990c8347.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)