Pierogi w wyjątkowej odsłonie
Marek BAZAK/East News

Sposób na elastyczne ciasto na pierogi

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jednym z najważniejszych elementów kultowego dania jest ciasto. Okazuje się, że wystarczy dodać do niego łyżkę masła, by stało się ono bardziej elastyczne. Nasze babcie stosowały ten trick przez lata, dzięki czemu ich pierogi zawsze wychodziły wyborne.

Pierogi uchodzą za wyjątkowy rodzimy specjał. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie różnice dotyczą farszu, jednak ciasto również może wywołać u nas zaskoczenie. Niektóre z dodatków znacząco wpływają na jego konsystencję.

Ciasto na pierogi w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona swojskich potraw, które cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osobę, która z miłą chęcią spałaszowałaby pyszny farsz zawinięty w znakomite ciasto.

Ciasto na pierogi w każdym domu przygotowuje się odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę od Magdy Gessler. Okazuje się, że ciasto może zyskać na elastyczności za sprawą dodatku, który można znaleźć w niemal każdej kuchni.

Okazuje się, że ciasto na pierogi staje się bardziej elastyczne, jeśli wzbogaci się je o solidną łyżkę masła. Porada została opublikowana na portalu Zajadam, na którym pojawił się również niezawodny przepis. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?

Sposób na zamrożenie większej ilości jajekSposób na zamrożenie większej ilości jajekCzytaj dalej
  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml wody
  • 50 g miękkiego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 3 g soli

Pierogi i sekret idealnego ciasta

(Pixabay / islandworks)

Pierogi jeszcze nigdy nie były tak kuszące

Na początku mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Wzbogacamy ją o masło, żółtka, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto na pierogi. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, przykrywamy nasz wyrób ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie ciasto na pierogi jest już gotowe. Wystarczy je rozwałkować i wyciąć z niego okręgi, na które wyłożymy farsz. Na tym jednak nie koniec. Nasze ciasto może przybrać rozmaite kolory, które będą jeszcze bardziej zachęcały do beztroskiego zajadania.

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu Akademia Smaku, kolorowe pierogi mogą zagościć w naszej kuchni za sprawą kilku dodatków do ciasta. Taki efekt osiągniemy, chociażby z pomocą przypraw. Dobrym przykładem jest curry.

Ciasto na pierogi możemy również wzbogacić o szpinak, koncentrat pomidorowy lub barwników spożywczych. Oczywiście nie należy z tym przesadzać. Każdy, kto lubi pierogi, powinien wypróbować przepis babci Tomasza Strzelczyka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zajadam; Akademia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł