Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje
Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie.
Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?
Przepis na smakowite pierogi po bieszczadzku
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki
-
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka kefiru klasycznego lub roślinnego np. z kokosa
Składniki na farsz:
-
1 kg ziemniaków
-
200 g sera białego półtłustego lub tofu naturalnego
-
2 nieduże cebule
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pierogów po bieszczadzku:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy do niej sodę oczyszczoną, sól o raz jajko. Wlewamy kefir i wyrabiamy ciasto.
Gdy masa stanie się gładka i jednolita, rozwałkowujemy ją na placek o grubości około pół centymetra. Przy pomocy szklanki wycinamy z niej krążki. Na każdym z nich układamy porcje farsz przygotowanego według podanego poniżej przepisu.
Zlepiamy brzegi i układamy pierogi na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do zrumienienia z obu stron , w międzyczasie raz obracając pierogi. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.
Miękkie ziemniaki rozgniatamy praską, po czym łączymy je z cebulą. Gdy ostygną, dodajemy rozdrobniony widelcem ser biały. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po inne smakowite przepisy na pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na słodką wersję z rabarbarem . Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przyrządzania rarytasu z kaszą i serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: przyslijprzepis