Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane nadziewam wyśmienitym farszem. Litewski przysmak uwielbia cała rodzina
Fot. Canva/SilvaJansen

Placki ziemniaczane nadziewam wyśmienitym farszem. Litewski przysmak uwielbia cała rodzina

5 sierpnia 2024

Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.

Placki po litewsku

Ten tradycyjny litewski przysmak przypomina nieco popularne na całym Wschodzie czebureki . Jest jednak bardziej swojski. A to dlatego, że bazą blinów po litewsku jest dobrze nam znane ciasto takie jak na placki ziemniaczane . Stąd też druga nazwa tego dania: placki po litewsku .

Przygotowanie takich placków wymaga nieco wprawy. Żeby nafaszerować ziemniaczaną masę, musimy smażyć placki powoli i składać je w trakcie obróbki. Jednak efekt jest zdumiewający. Są nim soczyste w środku, faszerowane mięsem przekąski. Dzięki temu placki po litewsku stają się pełnym obiadem , a nie zwykłą przekąską, jak tradycyjne placki ziemniaczane.

placki ziemniaczane
Fot. Canva
Pałki z kurczaka zapiecz z rozmarynem i uwielbianym owocem. Szybki obiad zachwyca smakiem

Bliny litewskie

Przepis ten jest wciąż żywy na Litwie i w północno-wschodniej Polsce. Wiele gospodyń ma oczywiście swoje własne sposoby. Najlepszy, jak się wydaje, to po prostu masa jak na placki ziemniaczane i surowa mielona wieprzowina .

Składniki

  • 0,8 kg ziemniaków
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany
  • Olej do smażenia
  • Do podania: kwaśna śmietana, szypiorek

Litewskie placki ziemniaczane

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o grubych okach. Odciskamy z nadmiaru wody i zasypujemy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy . Wyrabiamy masę. Dzielimy ją na porcje wielkości dwóch łyżek każda. Z mięsa formujemy kulki i mocno spłaszczamy.

Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień. Łyżką nakładamy na patelnię masę ziemniaczaną solidnymi porcjami. Smażymy powoli, aż placki będą ścięte z jednej strony i dość zwarte.

Na placki nakładamy mięsny farsz tak, by z każdej strony został co najmniej centymetr, najlepiej półtora-dwa marginesu. Łyżką przykrywamy każdy placek drugą porcją farszu. Placki powinny smażyć się , aż masa z obu partii się połączy.

Wtedy delikatnie odwracamy placki na drugą stronę. Smażymy, wciąż powoli, aż będą złociste. Najlepiej dopiec placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut . Podajemy placki z kleksem śmietany i posypane szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na słodkie placki z serkiem wiejskim i domowe lody lawendowe .

placki ze śmietaną
Fot. Canva
Kluski śląskie wyjdą za każdym razem. Wystarczy trzymać się 3 zasad
Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy