Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy 1 prosty trik
canva/Sanny11

Placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy 1 prosty trik

15 listopada 2022

Robiliście kiedyś placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Jajka i dodatkowa mąka nie będą konieczne, jeśli odsączymy starte warzywa i wymieszamy je ze skrobią, która uwolni się z ziemniaczanego soku. Prosta sztuczka pomoże oszczędzić czas i pieniądze. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane bez jajek i mąki spodobają się nawet nieprzekonanym. Są równie pyszne i chrupiące, co tradycyjne i wcale nie rozpadają się podczas smażenia. Nie dodajemy tutaj cebuli, więc smak będzie subtelny. Polecamy podkreślić go pieprzem.

Przepis na placki ziemniaczane z samych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jedna sztuczka sprawi, że będą chrupiące

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o oczkach średniej wielkości wprost do większej miski. Następnie solimy powstałą i dokładnie mieszamy ja z przyprawą, po czym przenosimy na sito i starannie odciskamy płyn.

Zbieramy go w naczyniu i ostawiamy na bok. Gdy wytrąci się biały odsad, zlewamy ciecz z jego powierzchni i mieszamy wilgotny proszek z ziemniakami . Całość doprawiamy pieprzem lub nie i jeszcze raz mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Łyżką wykładamy masę i delikatnie ją rozpłaszczamy. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki ziemniaczane. Koniecznie sprawdźcie, jak można je zrobić, unikając ścierania ziemniaków . Być może też spodoba wam się smakowita wersja z serem żółtym .

Placki ziemniaczane bez jajek i mąki są świetne
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy