Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?
Gulasz jest dość prostym i pożywnym daniem. W czasie duszenia z mięsa wytwarza się pyszny sos, który jest doskonały do polania kaszy czy ziemniaków. Dziś powiemy wam, jakie mięso jest najlepsze do gulaszu, bo wcale nie jest tak, że z każdego wyjdzie idealna potrawa.
Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Mięso wystarczy pokroić, obsmażyć, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Nieodzownym dodatkiem do gulaszu są przyprawy, często też warzywa. To one nadają mięsu ciekawszego smaku i aromatu.
Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?
Na gulasz wcale nie są dobre idealne kawałki mięsa. Najlepiej przeznaczyć na niego mięso poprzerastane włóknami i tłuszczykiem. W czasie długiej obróbki termicznej rozgotują się lub wytopią, tworząc pyszny, zawiesisty sos.
Jeśli chodzi o wieprzowinę, najlepsza na gulasz je łopatka, karkówka, udziec czy goleń. Podobne elementy nadadzą się też na gulasz wołowy. Możesz tu też wykorzystać wołową pręgę, która zawiera dużo przerostów, dających gulaszowi smakowitą kleistość.
Gulasz możesz też przyrządzić z kurczaka lub indyka. Tu wybieraj raczej mięso z udźca, golonkę indyczą. Na gulasz nadaje się też poprzerastane mięso baranie i cielęce.
Jak przyrządzić gulasz?
Mięso na gulasz należy pokroić w mniejszą lub większą kostkę, oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też posypać solą, jednak nie zaleca się tego w przypadku wołowiny.
Obsmażone mięso trzeba przełożyć do rondla lub garnka z grubym dnem i zalać gorącą wodą. Dodać też podsmażoną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Do mięsa można też dodać inne warzywa, np. marchewkę, paprykę, cukinię, pomidory. Silnego aromatu dodadzą suszone grzyby. Mięso wołowe warto podlać czerwonym winem, które zwiększy kruchość mięsa. Do gulaszu można też dodać koncentrat pomidorowy.
Jeśli zaś chodzi o przyprawy, do gulaszu pasują również sproszkowana papryka (słodka, ostra lub wędzona), goździki czy cynamon. Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na gulasz wieprzowy, a także na gulasz z dodatkiem kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: m.smaker, gotujmy