Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj
Mięso często gości na naszych stołach. Jednak musimy pamiętać, że po jego kupieniu mamy w pewnych przypadkach zaledwie 30 minut, by dotrzeć z mięsem do lodówki w domu. Inaczej nasze zdrowie może na tym poważnie ucierpieć.
Mięso w naszej decie
Zwykle chętnie jadamy mięso i dość często kupujemy. Mamy świadomość, że dostarcza ono cennych wartości odżywczych . Jest ono doskonałym źródłem żelaza, białka i zawiera sporą dawkę witamin z grupy B. Najwięcej żelaza znajdziemy w mięsie wołowym i cielęcym.
Chętnie odwiedzamy sklepy mięsne i wybieramy ulubione produkty. Jednak zwykle nie wiemy, że w pewnych sytuacjach mamy tylko 30 minut, by przenieść mięso ze sklepu do lodówki w domu. Dłuższy czas może być katastrofalny w skutkach dla naszego zdrowia. Poniżej wyjaśniamy, jakie sytuacje mogą generować dotkliwe problemy.
O tym pamiętaj po zakupie mięsa
Pamiętajmy, że na każdym etapie, przechowywanie mięsa ma szczególne znaczenie. Teraz pogoda mięsu sprzyja, bo jest jeszcze chłodno i temperatury nie dają się nam we znaki. Jednak powoli będzie się to zmieniać. Słupek rtęci na termometrze będzie rosnąć, a to już ma znaczenie, gdy kupimy mięso w sklepie.
Po takim zakupie nie warto poświęcać dłuższego czasu na załatwianie innych spraw. Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej powiedziała w rozmowie w portalem wp.pl:
Łańcuch chłodniczy na każdym etapie dystrybucji ma znaczenie. Konsumenta ten łańcuch chłodniczy też obowiązuje. Nie można kupować mięsa, włożyć do bagażnika i jeździć z nim przez cały dzień
30 minut, czyli czas na wagę złota
Gdy temperatury zaczną rosnąć, należy mieć na uwadze czas, jaki posiadamy po zakupie mięsa na dostarczenie go do domu. Ten czas jest ograniczony i działa na niekorzyść zakupionego produktu. Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej powiedziała w rozmowie z portalem wp.pl:
Do pół godziny od wyjęcia z lodówki sklepowej mięso powinno znów trafić do chłodzenia w naszym domu. W innym razie narażamy się na nieprzyjemne zatrucia. Dzieci i osoby starsze są tu szczególnie zagrożone
Dlatego pamiętajmy, by szybko przetransportować mięso do naszej lodówki. Zbyt długi czas, kiedy produkt pozostaje bez chłodzenia, może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia i życia. Nie ryzykujmy i zadbajmy o właściwe warunki przechowywania mięsa. Pisaliśmy o wędlinach, na które należy szczególnie uważać podczas zakupów. Podawaliśmy też przepis znanego kucharza na pyszne kotlety po parysku.