Smakosze.pl Produkty Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj
Canva/JackF

Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj

1 marca 2024

Mięso często gości na naszych stołach. Jednak musimy pamiętać, że po jego kupieniu mamy w pewnych przypadkach zaledwie 30 minut, by dotrzeć z mięsem do lodówki w domu. Inaczej nasze zdrowie może na tym poważnie ucierpieć.

Mięso w naszej decie

Zwykle chętnie jadamy mięso i dość często kupujemy. Mamy świadomość, że dostarcza ono cennych wartości odżywczych . Jest ono doskonałym źródłem żelaza, białka i zawiera sporą dawkę witamin z grupy B. Najwięcej żelaza znajdziemy w mięsie wołowym i cielęcym.

Chętnie odwiedzamy sklepy mięsne i wybieramy ulubione produkty. Jednak zwykle nie wiemy, że w pewnych sytuacjach mamy tylko 30 minut, by przenieść mięso ze sklepu do lodówki w domu. Dłuższy czas może być katastrofalny w skutkach dla naszego zdrowia. Poniżej wyjaśniamy, jakie sytuacje mogą generować dotkliwe problemy.

mięso
Canva/sergheyryzhov
To moje ulubione ciastka, są pyszne i zawsze się udają. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Oszukana jajecznica to hit w moim domu. Nie zużywam do niej ani jednego jajka

O tym pamiętaj po zakupie mięsa

Pamiętajmy, że na każdym etapie, przechowywanie mięsa ma szczególne znaczenie. Teraz pogoda mięsu sprzyja, bo jest jeszcze chłodno i temperatury nie dają się nam we znaki. Jednak powoli będzie się to zmieniać. Słupek rtęci na termometrze będzie rosnąć, a to już ma znaczenie, gdy kupimy mięso w sklepie.

Po takim zakupie nie warto poświęcać dłuższego czasu na załatwianie innych spraw. Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej powiedziała w rozmowie w portalem wp.pl:

Łańcuch chłodniczy na każdym etapie dystrybucji ma znaczenie. Konsumenta ten łańcuch chłodniczy też obowiązuje. Nie można kupować mięsa, włożyć do bagażnika i jeździć z nim przez cały dzień

30 minut, czyli czas na wagę złota

Gdy temperatury zaczną rosnąć, należy mieć na uwadze czas, jaki posiadamy po zakupie mięsa na dostarczenie go do domu. Ten czas jest ograniczony i działa na niekorzyść zakupionego produktu. Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej powiedziała w rozmowie z portalem wp.pl:

Do pół godziny od wyjęcia z lodówki sklepowej mięso powinno znów trafić do chłodzenia w naszym domu. W innym razie narażamy się na nieprzyjemne zatrucia. Dzieci i osoby starsze są tu szczególnie zagrożone

Dlatego pamiętajmy, by szybko przetransportować mięso do naszej lodówki. Zbyt długi czas, kiedy produkt pozostaje bez chłodzenia, może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia i życia. Nie ryzykujmy i zadbajmy o właściwe warunki przechowywania mięsa. Pisaliśmy o wędlinach, na które należy szczególnie uważać podczas zakupów. Podawaliśmy też przepis znanego kucharza na pyszne kotlety po parysku.

mięso
Canva/pixelshot
Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole
Wrzuć na patelnię kiełbasę, makaron i kilka dodatków. Robię ten obiad przynajmniej raz w tygodniu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy