Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis
![kotlet po parysku](https://images.iberion.media/images/1920/kotlet_po_parysku_6d8169ad5c.jpg)
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.
Kotlety po parysku, czyli elegancki i pyszny obiad
Kotlety schabowe i mielone są niezwykle lubiane i popularne. Jednak tym razem warto skosztować kotleta po parysku. Kucharz Piotr Ogiński ma na niego rewelacyjny patent. Wykrawa w odpowiedni sposób pierś kurczaka, robi rewelacyjną panierkę, a danie po prostu rozpływa się w ustach.
Ciekawie też prezentuje się na talerzu, a nieodzownym elementem mięsa jest tu kostka. Warto o tym pamiętać i poznać pyszny patent znanego kucharza na to oryginalne danie obiadowe. Przepis Piotra Ogińskiego znajdziesz na kanale YouTube Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_592bc61ed2.jpg)
Jak przyrządzić kotlet po parysku?
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ze skrzydełkiem
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- mąka do panierowania
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od wykrojenia piersi z kurczaka. Można też to zrobić na filetach z kurczaka. Jednak jak zaznacza znany kucharz, ważne jest, by mięso było wykrojone razem ze skrzydełkiem. Natnij pierś, znajdź kość, złam ją i wyciągnij całego fileta. Następnie wyciągnij skrzydełko, ściągnij skórę i odkrawamy fragmenty mięsa ze skrzydełka.
Powinna zostać sama pierś z kością. Natnij przy kości, zrób “motylka”. Dzięki temu pierś z kurczaka szybciej się usmaży. Następnie delikatnie rozbij mięso, szczególnie przy kości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na zrobienie panierki. Wbij jajko do miski, dosyp skrobię ziemniaczaną i dwa razy więcej mąki pszennej. Ciasto musi być gęste. Składniki dokładnie mieszamy.
Panierka ma znaczenie w tym przepisie
Teraz panieruj kotlet w mące i zanurz go w cieście. Mięso smaż na maśle klarowanym, temperatura nie może być zbyt wysoka. Kotlet zyskuje lekko złocisty kolor. Wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Po usmażeniu mięso wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw na 2 minuty, żeby odpoczął.
Kotlet po parysku najlepiej smakuje z puree z ziemniaków i surówką z pora. Mięso zachwyca soczystością i rewelacyjnym smakiem. Warto skorzystać z przepisu Piotra Ogińskiego i taki kotlet przyrządzić na obiad. Zachwytów nad nim będzie, co niemiara. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste i pyszne ciasto z jabłek. Podawaliśmy przepis na cukinię faszerowaną, którą warto podać na obiad lub kolację.
![kotlet po parysku](https://images.iberion.media/images/origin/kotlet_po_parysku_4a80e5c75b.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Takie grzybki z jajek podam na Wielkanoc. Nie uwierzysz, z czego są kapelusze](https://images.iberion.media/images/origin/Takie_grzybki_z_jajek_podam_na_Wielkanoc_Nie_uwierzysz_z_czego_sa_kapelusze_e242eb3a07.jpg)
![Biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Biedronka_9b7d5f3324.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)