Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.02.2024 12:28

Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis

kotlet po parysku
YouTube/@kochamgotowac

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.

Kotlety po parysku, czyli elegancki i pyszny obiad

Kotlety schabowe i mielone są niezwykle lubiane i popularne. Jednak tym razem warto skosztować kotleta po parysku. Kucharz Piotr Ogiński ma na niego rewelacyjny patent. Wykrawa w odpowiedni sposób pierś kurczaka, robi rewelacyjną panierkę, a danie po prostu rozpływa się w ustach.

Ciekawie też prezentuje się na talerzu, a nieodzownym elementem mięsa jest tu kostka. Warto o tym pamiętać i poznać pyszny patent znanego kucharza na to oryginalne danie obiadowe. Przepis Piotra Ogińskiego znajdziesz na kanale YouTube Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kurczak
YouTube/@kochamgotowac
Weź makaron i owiń mięsem mielonym. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak przyrządzić kotlet po parysku?

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ze skrzydełkiem
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • mąka do panierowania
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od wykrojenia piersi z kurczaka. Można też to zrobić na filetach z kurczaka. Jednak jak zaznacza znany kucharz, ważne jest, by mięso było wykrojone razem ze skrzydełkiem. Natnij pierś, znajdź kość, złam ją i wyciągnij całego fileta. Następnie wyciągnij skrzydełko, ściągnij skórę i odkrawamy fragmenty mięsa ze skrzydełka. 

Powinna zostać sama pierś z kością. Natnij przy kości, zrób “motylka”. Dzięki temu pierś z kurczaka szybciej się usmaży. Następnie delikatnie rozbij mięso, szczególnie przy kości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na zrobienie panierki. Wbij jajko do miski, dosyp skrobię ziemniaczaną i dwa razy więcej mąki pszennej. Ciasto musi być gęste. Składniki dokładnie mieszamy. 

Panierka ma znaczenie w tym przepisie

Teraz panieruj kotlet w mące i zanurz go w cieście. Mięso smaż na maśle klarowanym, temperatura nie może być zbyt wysoka. Kotlet zyskuje lekko złocisty kolor. Wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Po usmażeniu mięso wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw na 2 minuty, żeby odpoczął. 

Kotlet po parysku najlepiej smakuje z puree z  ziemniaków i surówką z pora. Mięso zachwyca soczystością i rewelacyjnym smakiem. Warto skorzystać z przepisu Piotra Ogińskiego i taki kotlet przyrządzić na obiad. Zachwytów nad nim będzie, co niemiara. Pisaliśmy o tym, jak zrobić proste i pyszne ciasto z jabłek. Podawaliśmy przepis na cukinię faszerowaną, którą warto podać na obiad lub kolację. 

kotlet po parysku
YouTube/@kochamgotowac