Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie
Masz ochotę na smakowity deser? W takim razie zrobisz go szybko z ciasta francuskiego. Owoce zawinięte w ciasto kuszą smakiem i efektownie prezentują się na stole. Każdy łasuch taki deser zje z przyjemnością. Zdziwisz się, jakie to proste.
Deser z ciasta francuskiego prosty i pyszny
Marzy ci się coś pysznego? W takim razie pora przygotować deser . Użyj ciasta francuskiego, jabłek, miodu i cynamonu . Te składniki sprawią, że z łatwością wyczarujesz rewelacyjny smakołyk.
Delikatny i rozpływający się w ustach przysmak zachwyci każdego łasucha. Dlatego polecam ten znakomity przepis . Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i deser z jabłek i ciasta francuskiego jest gotowy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić deser z ciasta francuskiego i jabłek?
Składniki na ciasto:
- 400 g jabłek antonówek lub szara reneta
- 350 g ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
Składniki na masę:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie deseru zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego w blasze, tak by wystawały jego końce. Jabłka ze skórką pokrój w cienkie cząstki i podsmaż na patelni . Wsyp cukier, cynamon i dodaj miód. Wymieszaj składniki i smaż na średnim ogniu 20 minut.
Następnie przełóż je do blachy wyłożonej ciastem francuskim. Na ogień wstaw garnek z mlekiem, wsyp cukier, dodaj aromat waniliowy i dodaj budyń, wcześniej rozpuszczony w szklance mleka. Składniki cały czas mieszaj i podgrzewaj. Gdy masa zgęstnieje, zalej nią jabłka w cieście.
Deser, który pokocha każdy łasuch
Teraz zawiń końce ciasta francuskiego do wewnątrz blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 35 minut . Gotowy deser oprósz cukrem pudrem i od razu podawaj. Delikatne ciasto z półpłynnym środkiem pełnym pysznych jabłek zachwyca smakiem.
Taki smakołyk dosłownie rozpływa się w ustach. Wyczuwa się w nim miód, cynamon i wanilię. Deser rewelacyjnie wygląda na stole, a każdy, kto go spróbuje, prosi o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak poradzić sobie z turkuciem podjadkiem w ogrodzie. Podawaliśmy babciny przepis na syrop z czarnej porzeczki.
Źródło: YouTube/cookrate.polska
Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska