Koniecznie dodaj do smażonych pieczarek. Nie puszczą wody ani nie ściemnieją

Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu, różnorodnych posiłków. Zarówno tych tradycyjnych potrawach, jak i w szybkich posiłkach, które przygotowujemy np. do pracy. Należy jednak wiedzieć, jak je odpowiednio przesmażać, aby nie ściemniały. Ten sposób może Was zaskoczyć
Pieczarki doskonałym dodatkiem
Pieczarki to produkt, który jest wspaniałą alternatywną dla innych leśnych grzybów. Bez problemu kupimy je w sklepie, a ich smak wcale nie odbiega od tych, które możemy samodzielnie zebrać w lesie. Oczywiście różnica jakaś jest. Natomiast pieczarki wyróżniają się tym, że cały czas są pod ręką i pasują do wielu dań i przekąsek.

Przede wszystkim możemy z ich dodatkiem zrobić przepyszne zapiekanki, które razem z serem i szynką stworzą niepowtarzalny smak. Ponadto bardzo popularny jest również sos pieczarkowy, który bardzo dobrze pasuje do klusek, ziemniaków czy makaronu. Należy jednak mieć na uwadze, że smażenie pieczarek musi odbywać się w odpowiedni sposób, żeby nie ściemniały.

Jak smażyć pieczarki, aby nie ciemniały?
Okazuje się, że jeśli pieczarki ciemnieją podczas smażenia, to jest to w pełni normalne. Dochodzi do tego poprzez reakcje enzymów z tlenem. Jest to naturalne zjawisko, któremu można zapobiec. Jak to zrobić> Istnieje kilka ważnych czynników, których należy przestrzegać.
W pierwszej kolejności należy dokładnie osuszyć grzyby. Jak wiadomo, przed użyciem pieczarek, najpierw należy je umyć. Równie ważne jest ich odpowiednie osuszenie, aby nie wylądowały na patelni mokre.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiedni tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia, na którym nasze grzyby będą się pięknie smażyć. Dobrym wyborem będzie również masło klarowane.
Następnym krokiem jest dodanie soku z cytryny lub octu. Dzięki temu, że te produkty są źródłem Witaminy C, to już ich mała ilość, którą skropimy pieczarki, sprawi, że nie będą one ciemniały podczas procesu smażenia.
Idealna konsystencja pieczarek
Proces smażenia pieczarek jest bardzo ważny. Jednak nie zawsze przebiega on tak, jak tego chcemy. Już wiemy, co zrobić, aby smażone grzyby nie ciemniały. Oprócz tego należy również zapoznać się z tym, jak potraktować pieczarki, aby nie puszczały wody, a ich konsystencja była zadowalająca.
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym smakiem pieczarek, to musimy wiedzieć o tym patencie. Kluczowy jest moment dodania soli, ponieważ ma ona znaczący wpływ na smażenie, poprzez zapobieganie nadmiernemu wydzielaniu się wody. Cały proces jest bardzo prosty.
Najpierw rozgrzewamy patelnię i przesmażamy cebulę. Dopiero później dodajemy pieczarki. Lepiej nie solić ich już na początku, ponieważ zaczną one wypuszczać wodę, przez co ich późniejsza konsystencja nie będzie zadowalająca. Kiedy zatem najlepiej doprawić grzyby? Otóż idealny moment nadejdzie wtedy, kiedy pieczarki uzyskają lekko złoty kolor. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, możemy na koniec dodać ulubione przyprawy.
Jeśli będziemy przestrzegać tych kilku zasad, to za każdym razem będziemy mogli cieszyć się smakiem pysznych pieczarek.
Sprawdź przepis na pyszny farsz do jajek. Zobacz pomysł na obiad z kapusty i kurczaka.






































