Smakosze.pl Przepisy Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę
YouTube/@Kulinarische Magie

Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę

29 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone to przeżytek. Lepiej zrób na obiad danie z tego przepisu. Będziesz zdziwiona, jak szybko znika ze stołu. Moja rodzina za tym przepada.

Dziś mielonych na obiad nie będzie

Zaletą mięsa mielonego jest to, że zrobisz z niego bardzo wiele dań. Od kotletów, przez klopsiki, aż po sos boloński. W przypadku tego produktu ograniczeniem jest wyłącznie nasza wyobraźnia.

Kiedy pierwszy raz spotkałem się tym przepisem, przecierałem oczy ze zdumienia. Ale odkąd robię to danie, coraz rzadziej przygotowuję tradycyjne kotlety mielone. Jest ono duże lepsze i ciekawsze, a moja rodzina domaga się go na okrągło.

kotlerty mielone.jpg
Canva/@Tatian Volgutova
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Mięso mielone i co jeszcze?

Pierwsze skrzypce w tym przepisie gra oczywiście mięso mielone. Jednak jak to w orkiestrze, solista nie wystarczy. Mięsu akompaniują inne składniki i przyprawy, podkreślając jego smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Kulinarische Magie, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 5 kromek białego chleba
  • 200 ml mleka
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 30 g bułki tartej
  • 5 g kolendry
  • nataka pietruszki
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • sól
  • szczypior

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego

Przygotowania zacznij od pokrojenia chleba w małą kostkę . Następnie przełóż go do miski i zalej mlekiem. Ręcznie wymieszaj oraz rozgnieć pieczywo . Odstaw, aby mleko wchłonęło się w masę chlebową.

Szczypior umyj, a potem pokrój. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i razem ze szczypiorem wsyp do miski z namoczonym pieczywem. Dodaj mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, kolendrom, granulowanym czosnkiem . Wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Całość wymieszaj na jednolitą masę .

Blachę posmaruj olejem. Cebulę pokrój w piórka i rozsyp jest na blaszce. Mięso podziel na pół. Z każdej części utwórz coś na kształt bochenka chleba i ułóż na cebuli. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni . Obiad gotowy. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smakuje wybornie. Sprawdź, jakie placki są lepsze od ziemniaczanych oraz jak zrobić smakowite śniadanie .

mięso mielone.jpg
Canva/@xalanx
Smażę ziemniaki z pomidorami i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie
Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Gdy tego spróbujesz, padniesz z wrażenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy