Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy obiedzie każdy zajada, aż się uszy trzęsą
Fot. YouTube/Jedzenie Oli

Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy obiedzie każdy zajada, aż się uszy trzęsą

10 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz zaskakującego przepisu na obiad? W takim razie świetnie trafiłaś. Cukinia w panierce z tego przepisu to fantastyczny wybór. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a z całą pewnością twoich domowników. Podaj na obiad i patrz jak potrawa szybko znika z ich talerzy. Uważaj, będziesz musiała przygotowywać ją jeszcze częściej.

Sposób na doskonały obiad

Dobry obiad nie musi składać się tylko z porcji mięsa z dodatkami. Wystarczy zastąpić je cukinią w panierce, która swoim wyglądem może przypominać kotleta schabowego, ale smak jest zupełnie odmienny i lepszy. Zresztą przekonasz się o tym sama, robiąc ją z przepisu umieszczonego poniżej.

Sposób jest prosty i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dlatego przygotuj to danie nawet dzisiaj, a obiad z całą pewnością będzie należał do udanych. Nikt nie wyjdzie głodny, a w dodatku domownicy poproszą o dokładkę i nie ma się, co dziwić.

cukinia 3.jpg
Fot. YouTube/Jedzenie Oli
Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze

Nie tylko cukinia

Jak już pewnie się domyślasz, podstawowym składnikiem jest cukinia. Nie byłaby ona jednak tak smaczna, gdyby nie pozostałe produkty. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wiele i kosztują grosze, dzięki czemu można zrobić tani obiad dla całej rodziny. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Jedzenie Oli , znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g bułki tartej
  • 10 g mielonej wędzonej papryki
  • 10 g granulowanego czosnku
  • 50 g startego sera (najlepiej parmezanu)
  • olej
  • sól

Przepis na cukinię

Cukinie umyj, a następnie odetnij końcówki. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Przełóż je do miski i wlej odrobinę oleju. Cukinię przypraw solą i dokładnie ją obtocz.

Bułkę tartą wymieszaj z mieloną papryką wędzoną oraz granulowanym czosnkiem i startym parmezanem. Cukinię obtocz w przygotowanej chwilę wcześniej panierce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry cukinii. Zapiekaj je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i nadaje się, aby podać je na obiad. Smak zachwyci każdego. Sprawdź, jak poprawnie gotować młode ziemniaki oraz poznaj przepis na niezwykle kluski .

danie z cukinii.jpg
Fot. YouTube/Jedzenie Oli
Gessler zdradziła, po czym poznać idealne kotlety mielone. Najważniejsze są te proporcje
Moja babcia robiła najlepszą zupę gulaszową. Cały sekret tkwi w mięsie, mało kto go używa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy