Smakosze.pl Przepisy Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i zapiecz. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. Canva/LYagovy

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i zapiecz. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

19 marca 2024

Lubisz jeść kapustę? Jeśli tak, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu zrobisz kapustę w wydaniu, w jakim na pewno jeszcze jej nie jadłeś. Wystarczy pokroić warzywo w plastry, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika.

Przepis na kapustę dla każdego smakosza

Kapusta zwykle gości na stołach Polaków jako gołąbki lub warzywo duszone z bułką tartą. Jednak my proponujemy przepis na kapustę, za który komuś należy się medal . Receptura jest prosta, a efekt pyszny. Kapusta w plastrach i smakowitej panierce trafia do piekarnika.

Stamtąd wprost na nasze talerze. Każdy, kto spróbuje tego dania z kapusty, nie może się go nachwalić. Dlatego i Ty skorzystaj z tej receptury. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube gotovlyudomagotovlyuvkusno. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

kapusta
Fot. YouTube/gotovlyudomagotovlyuvkusno
Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta
Sieję koło ogórków. Dlatego rosną tak ekspresowo

Jak zrobić kapustę w panierce z piekarnika?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu
  • cukier
  • sól
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • olej roślinny

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kapusty w plastry i ułożenia jej w naczyniu. Do miski wlej sos sojowy, ocet, dodaj trochę cukru, szczyptę soli i wymieszaj składniki . Mieszanką posmaruj plastry kapusty. Odstaw ją na około 20 minut.

W tym czasie do miski wbij jajka, posól, dodaj musztardę, natkę pietruszki, majonez i dokładnie wymieszaj. Na talerzyk wsyp bułkę tartą i mąkę. Wymieszaj składniki i panieruj w nich plastry kapusty. Potem zanurzaj w mieszance jajecznej. Kapustę układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.

Kapusta, że palce lizać!

Kapustę przykryj pergaminem nasączonym wodą. To sprawi, że nie wyschnie podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Kapusta jest niezwykle apetyczna i aromatyczna. Smaku nadaje jej wyjątkowa marynata i panierka.

Danie wspaniale pachnie i zachęca do spróbowania. Gwarantuje, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Ten przepis na kapustę jest wart polecenia . Dzięki niemu przyrządzić pyszne danie z kapusty. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo elegancką sałatkę na święta. Polecaliśmy też przepis na roladę z ziemniaków i innych warzyw, która zachwyca smakiem.

kapusta
Fot. YouTube/gotovlyudomagotovlyuvkusno
Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć
Smażę naleśniki, robię farsz i układam warstwami. Już dawno nie jadłam tak dobrej zapiekanki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy