Smakosze.pl Przepisy Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu
fot. Canva

Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu

10 maja 2024

Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.

Pieczona młoda kapusta

Stek oznacza tu produkt, jedzony w całości z niewielką ilością zabiegów i przyprawiania. Kapusta jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa, lecz także pełna w smaku , jeśli pozwolić jej zabłysnąć. Podsmażanie i dopiekanie wydobywa z liści esencjonalny, wyrazisty aromat.

Przepis na steki z młodej kapusty docenią osoby na diecie odchudzającej. Kombinacja tego warzywa, sosu jogurtowego i odrobiny oliwy to dokładnie to, czego trzeba, by najeść się do syta i uzupełnić dietę w niezbędne składniki odżywcze.

pieczona kapusta na talerzu
fot. Canva
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina

Steki z kapusty

Taki przepis funkcjonuje w wielu wariantach. Do bardziej odważnych kulinarnie należy kapusta polana sosem z pasty sezamowej tahini , która za sprawą popularności kuchni bliskowschodniej dostała się ostatnio do naszych sklepów. Pastę taką dobrze rozrobić z sokiem z limonki i kolendrą .

My jednak w poniższym przepisie zostajemy przy tradycyjnym wydaniu z sosem jogurtowym i twardym serem typu parmezan lub podobnego, dobrego do posypania makaronu . Sery takie występują w wielu wariantach i można wybrać dowolny z nich. Zalecamy natomiast do sosu oryginalny ser feta, ponieważ wyraźnie różni się on od zamienników pod nazwą „ser typu greckiego” lub „ser sałatkowy”.

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • ½ kostki sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól, pieprz, oliwa

Smażona i pieczona kapusta

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy warstwę oliwy. Układamy kapustę i obsmażamy ze wszystkich stron, aż będzie rumiana.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Układamy ćwiartki kapusty zewnętrzną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wsuwamy ją do piekarnika na ok. 10 minut.

Twardy ser ścieramy na tarce o drobnych okach . Orzechy drobno siekamy lub miksujemy. Po upływie 10 minut pieczenia, posypujemy kapustę serem i orzechami i odkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Po tym czasie kapusta jest gotowa. W blenderze mieszamy fetę, jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Podajemy w osobnych kokilkach jako dodatek do kapusty.

Wypróbuj też przepisy na rybę pieczoną w folii i chleb z ziemniakami pieczonymi w ognisku .

pieczone steki z kapusty
fot. Canva
Jeśli dziś piątek, to pieczemy rybę. Aromatyczną i soczystą
Te ziemniaki są tak dobre, że wystarczą za całe danie. Rodzina błaga, żebym je zrobił, decyduje 1 składnik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy