Smakosze.pl Produkty Polacy masowo dodają to warzywo do rosołu, a dietetyk załamuje ręce. Omijaj szerokim łukiem
Fot. Canva/gbh007

Polacy masowo dodają to warzywo do rosołu, a dietetyk załamuje ręce. Omijaj szerokim łukiem

18 maja 2024

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia.

Rosół uwielbiany przez Polaków

Czy lubisz rosół ? Większość Polaków przepada za tą zupą. Apetyczna, esencjonalna i rozgrzewająca jest jedzona na co dzień i od święta . Chętnie sięgamy po talerz tej zupy, gdy dokucza nam przeziębienie. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Nie brakuje w nim mięsa i pysznych warzyw.

Przeważnie też w garnku ląduje opalana nad ogniem cebula. To od niej też zależy ten wyjątkowy smak rosołu. Jednak jak się okazuje, tak przyrządzana cebula może być szkodliwa dla naszego zdrowia . Dietetyk ostrzega przed dodawaniem jej do rosołu .

cebula
Fot. Canva/gokhanilgaz
Zawiń jajka w folię i włóż do zamrażarki. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Tego nie dodawaj do rosołu

Opalana cebula dodaje rosołowi smaku i zapewnia piękny kolor. Choć przepisów na rosół jest bez liku, to zwykle znajdziemy w nich opalaną cebulę . To bardzo popularny składnik, który dodajemy do rosołu. Jednak Baszar El-Helou dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego powiedział w rozmowie z portalem poradnikzdrowie.pl:

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Czy zatem nie dodawać opalanej cebuli do rosołu ? Ten składnik wpływa na smak i kolor zupy, ale warto z cebuli usunąć przypalone części. Niektórzy kucharze, którzy dbają o zdrowie, decydują się na inny zabieg. Nie obierają cebuli, ale dokładnie myją i wrzucają z łupiną do rosołu. Smak i kolor rosołu gwarantowany.

Co znajduje się w opalanej cebuli?

Podczas opalania cebuli powstaje akrylamid. Jest to związek chemiczny, który wytwarza się, gdy smażymy, zapiekamy i pieczemy produkty skrobiowe . Akrylamid znajdziemy w takich produktach jak kawa, chipsy ziemniaczane, frytki, pieczywo, herbatniki i ciastka.

Niestety nie można wyeliminować tego związku z produktów skrobiowych, które poddajemy obróbce termicznej. Ważne jest, żebyśmy nie przypalali produktów. Dbajmy o to, by potrawy miały złoty, rumiany kolor, a nie były spalone . Do rosołu dodawajmy cebulę bez spalonych fragmentów. Pisaliśmy o tym, jak najlepiej przygotować koperek na zimę. Radziliśmy, jak zrobić lody w wafelku.

rosół
Fot. Canva/Yulija Furman

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl

Do sprzedaży trafił rzekomo polski bób. Ekspert komentuje: „Być może to sprzedawcy zostali wprowadzeni w błąd”
Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy