Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety

Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety

Mrożonki
canva/innadodor

Mrożonki nie cieszą się dużą popularnością. Badania pokazują jednak, ze zdecydowanie warto po nie sięgać, zwłaszcza zimą. Straty wartości odżywczych są bowiem niewielkie, a urozmaicona dieta korzystna dla naszego zdrowia.

Mrożonki są zdrowe

Przydatność mrożonek w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną — gdy o różnorodne świeże warzywa i owoce dość trudno — jest bezdyskusyjna. Wbrew obiegowej opinii spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści.

Jak bowiem dowiedziono, zamrażanie jest najlepszą metodę utrwalania owoców i warzyw. Technika pozwala na zachowanie smaku produktów, a także znacznej ilości składników odżywczych.

Eksperci podkreślają, że straty poniesione podczas mrożenia, zbliżone są do tych wynikających z transportowania świeżych warzyw i owoców od rolnika do kupującego. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgamy?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

Mrożonki kojarzą się z niską jakością

W świadomości wielu osób mrożenie utrwaliło się jako mniej zdrowa praktyka niż inne formy obróbki. Fakty jednak są takie, że jeśli zamrozimy świeżo zebrane owoce czy warzywa, to w znacznym stopniu zachowają swoje walory. Producenci tego typu wyrobów swoje procedury opracowali w takim stopniu, że utrwalanie ich w ten sposób nieznacznie tylko obniża wartość odżywczą.

Z badań wynika, że największe straty mają miejsce w przypadku witaminy C — do 40%. W przypadku karotenu wartość ta wynosi 5-30%, a dla witamin z grupy B 10-20%. Nie sposób więc zaprzeczyć, że spożycie mrożonek wciąż będzie korzystne. W sezonie zimowym taka forma warzyw czy owoców może być jedyną opcją na urozmaicenie jadłospisu.

Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?

By korzystanie z mrożonek nie stanowiło zagrożenia dla zdrowia, trzeba rozmrażać je stopniowo w lodówce lub już podczas przygotowania dania — w garnku lub na patelni. Tylko takie postępowanie da nam pewność, że ewentualne bakterie obecne w produkcie nie namnożą się i nie wpłyną na jego jakość.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, w których możecie wykorzystać mrożonki. Sprawdźcie koniecznie faszerowane warzywami pieczarki. Być może też skusi was prosty i tani gulasz z dodatkiem ziemniaków, który możecie wzbogacić o dowolne mrożonki.

Mrożonki są zdrowe.png
canva/Yuliya Furman