Smakosze.pl Przepisy Pomidorówka według przepisu Magdy Gessler
Piotr Molecki/East News; Canva / arfo

Pomidorówka według przepisu Magdy Gessler

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Magda Gessler bez wątpienia doskonale wie, czym powinna charakteryzować się idealna pomidorówka. Okazuje się, że gwiazda przygotowuje ją zupełnie inaczej. Słynna restauratorka wzbogaca zupę o ubitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.

Pomidorówka jest nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Magda Gessler podczas jednego z wywiadów zdradziła swój sposób na idealną zupę pomidorową. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak Magda Gessler robi pomidorówkę?

Nie da się ukryć, że kultowa pomidorówka wiedzie prym wśród swojskich potraw. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia . Dziś sięgniemy po sposób, którym podzieliła się sama Magda Gessler.

Na internetowej stronie Kuchennych Rewolucji można znaleźć wypowiedź Magdy Gessler, która pochodzi z wywiadu dla czasopisma Przyjaciółka. Słynna restauratorka wyznała, że jej pomidorówka charakteryzuje się dodatkiem w postaci ubitej śmietany .

- Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją. Jest jej wtedy mniej. Łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - powiedziała Magda Gessler przytaczana na stronie Kuchennych Rewolucji. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnej pomidorówki?

  • 1 kg żeberek

  • 1,5 l wody

  • duży seler

  • 4 pory

  • 8 marchewek

  • 6 pietruszek

  • opalona cebula

  • ćwiartka kapusty włoskiej

  • pęczek pietruszki

  • pęczek koperku

  • 800 g pomidorów

  • 80 g masła

  • 100 ml soku z kiszonej kapusty

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz ziarnisty

  • odrobina soli

  • cukier

Pomidorówka wyjdzie lepiej niż kiedykolwiek

Na początku musimy przyrządzić bulion. W tym celu żeberka gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Wywar powinien delikatnie pykać na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny . W tym czasie przygotujemy pomidory.

Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i podgrzewamy na rozgrzanym maśle . Możemy je również wzbogacić o kilka ząbków czosnku. Wówczas pomidorówka będzie jeszcze bardziej apetyczna.

Tak przygotowane pomidory dusimy na małym ogniu. Mieszamy je od czasu do czasu. Powinniśmy uzyskać dosyć płynną konsystencję . Jeśli mieszanka będzie zbyt kwaśna, wówczas możemy dodać do niej odrobinę cukru.

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko. Ponownie go podgrzewamy i dodajemy sok z kapusty. Całość wzbogacamy o duszone pomidory. Na koniec ubijamy śmietanę, którą nakładamy dopiero na talerzu z zupą. Godny uwagi jest również przepis od Karola Okrasy .

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler
Zupa pomidorowa od Magdy Gessler

Canva / warrengoldswain

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennerewolucje.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy