Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Porządnie natrzyj nimi ziemniaki i wrzuć je do rękawa. Wyjdą chrupiące i naprawdę wyraziste
Monika Dec
Monika Dec 08.05.2023 22:23

Porządnie natrzyj nimi ziemniaki i wrzuć je do rękawa. Wyjdą chrupiące i naprawdę wyraziste

pieczone ziemniaki
canva/pixelshot

Pieczone ziemniaki z rękawa są prostym i efektownym pomysłem na dodatek do drugiego dania. Sekretem ich smaku jest starannie mieszanka przypraw, przez co z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych przekąsek. Ziemniaki będą również świetnym dodatkiem do dań z grilla.

Apetyczne pieczone ziemniaki z rękawa

Pieczone ziemniaki, choć lekko niedocenione, z pewnością są dodatkiem, który budzi same pozytywne skojarzenia. Chociaż nie brakuje wielu interesujących sposobów ich przyrządzenia, ten wyróżnia się idealnie dobraną mieszanką przypraw. Odrobina chilli dodaje im wyrazistości, a a zioła zapewniają wyjątkowy aromat.

Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj

Jak zrobić pieczone ziemniaki z rękawa?

Lista składników:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • chilli w proszku lub w płatkach
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • rękaw do pieczenia

 

Pieczone ziemniaki w rękawie - idealny dodatek do każdego obiadu

Dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój je w grube plasterki. Wedle uznania natrzyj je przyprawami: chilli, papryką słodką, ziołami prowansalskimi i oregano, a następnie zalej oliwą lub olejem i całość dokładnie wymieszaj. Ziemniaki delikatnie przełóż do rękawa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Danie doskonale komponuje się m.in. z pieczoną piersią z kurczaka  i klasyczną surówką Colesław. Smacznego!

 

 

Tagi: Ziemniaki