Smakosze.pl Dieta Posłanka narzeka na jedzenie w znanym hotelu
canva/_jure, Getty Images Pro

Posłanka narzeka na jedzenie w znanym hotelu

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Posłanka z Lewicy, Anita Sowińska, zamieściła na swoim Twitterze post, w którym skarży się na posiłki oferowane przez Hotel Gołębiewski w Karpaczu. Placówka, jak się okazało, nie oferuje posiłków dla wegetarian. Biorąc pod uwagę ilość osób niejedzących mięsa w Polsce, jest to spora wpadka.

Jedzenie w hotelach jest częstym tematem rozmów, które nierzadko kończą się ogromnymi emocjami - wiele osób uważa bowiem, że hotele nie oferują odpowiedniego wyboru dla określonych grup gości.

Anita Sowińska jest posłanką z Lewicy, która bierze udział w Forum Ekonomicznym, mającym miejsce w Hotelu Gołębiewskim w Karpaczu. Choć pojedyncze warzywa są dostępne w bufecie, tak pełnoprawnego dania Sowińska nie znalazła.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Hotelowe jedzenie nie dla wegetarian

Jak czytamy na portalu focus.pl, ponad 20% ankietowanych z raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!” zadeklarowało, że jest wegetarianami. Oznacza to, że co piąty Polak nie ma w swojej diecie ani kawałka mięsa.

Mimo powyższych danych, Hotel Gołębiewski nie zdecydował się zaoferować wegetarianom odpowiednio zróżnicowanego menu. P osłanka Anita Sowińska udowodniła to na swoim Twitterze, udostępniając zdjęcie bufetu z hotelu.

- Tymczasem w Hotelu Gołębiewski, gdzie odbywa się #Forum2021 nie było ANI JEDNEGO obiadowego posiłku wegetariańskiego. Osoby, które nie chcą jeść mięsa są w Polsce dyskryminowane - napisała na Twitterze Sowińska.

Fasolka i kalafior to nie zróżnicowany wybór

Internauci podzielili się na dwie grupy. Niektórzy uważają, że Sowińska przesadza, w końcu w bemarach dostępne są pojedyncze warzywa, które można nałożyć sobie na talerz. Nawet sam były wicepremier Janusz Piechociński skomentował wypowiedź posłanki.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia. - Przy totalnym załamaniu cen skupu wieprzy i dramatycznie wysokiej cenie warzyw to zrozumiałe? - stwierdził Piechociński pod wpisem posłanki Lewicy.

Trzeba jednak pamiętać, że dobrze dobrana dieta nie składa się jedynie z kilku warzyw, a różnorodność kuchni wegetariańskiej pozwala na wiele ciekawych, smacznych i pełnowartościowych dań.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; focus.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy