Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia
Młoda kapusta za chwilę pojawi się w sklepach. Z warzywa z łatwością można przygotować znakomite steki w aromatycznej marynacie. Potrzeba zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
Przepis na pyszne steki z kapusty
Pokrojona w plastry, posmarowana aromatyczną marynatą i upieczona młoda kapusta smakuje znakomicie. Lekkie wiosenne danie skradnie niejedno serce. Przygotujcie na obiad, a rodzina zje z zachwytem.
Składniki na steki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 60 ml oliwy z oliwek
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta słodkiej papryki wędzonej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
- 150 ml napoju roślinnego lub mleka
- 40 g domowego masła orzechowego
- 20 g musztardy o łagodnym smaku
- odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Jak zrobić steki z kapusty? Młoda kapusta z pieca jest pyszna
Zaczynamy od zdjęcia zewnętrznych liści i pokrojenia warzywa na dość grube plastry. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i równomiernie oprószamy wszystkimi przyprawami.
Następnie nasze steki dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy je przez 35-40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Składniki na sos mieszamy w osobnym naczyniu i łączymy je ze sobą, uzyskując gładką, niezbyt gęstą masę. Przy pomocy pędzelka lub łyżki rozprowadzamy go po kawałkach upieczonej młodej kapusty.
Jak podać steki z kapusty?
Do pieczonego warzywa w aromatycznym sosem doskonale pasuje lekka sałatka z wiosennych warzyw. Pokrójcie rzodkiewki i ogórki i połączcie je z poszarpanymi listkami sałaty lub szpinakiem oraz porcją sosu winegret . Będziecie zachwyceni, jeśli do tego zestawienia dodacie ziemniaki z wody.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie młodej kapusty. Spróbujecie koniecznie wersji zasmażanej z koperkiem . Być może skusi was tez proste danie obiadowe z ziemniakami .