Smakosze.pl Przepisy Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia
Screen z filmu na kanale YouTube Spiżarenka

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

2 maja 2023

Młoda kapusta za chwilę pojawi się w sklepach. Z warzywa z łatwością można przygotować znakomite steki w aromatycznej marynacie. Potrzeba zaledwie kilku składników. Spróbujecie?

Przepis na pyszne steki z kapusty

Pokrojona w plastry, posmarowana aromatyczną marynatą i upieczona młoda kapusta smakuje znakomicie. Lekkie wiosenne danie skradnie niejedno serce. Przygotujcie na obiad, a rodzina zje z zachwytem.

Składniki na steki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 150 ml napoju roślinnego lub mleka
  • 40 g domowego masła orzechowego
  • 20 g musztardy o łagodnym smaku
  • odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów

Jak zrobić steki z kapusty? Młoda kapusta z pieca jest pyszna

Zaczynamy od zdjęcia zewnętrznych liści i pokrojenia warzywa na dość grube plastry. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i równomiernie oprószamy wszystkimi przyprawami.

Następnie nasze steki dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy je przez 35-40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Składniki na sos mieszamy w osobnym naczyniu i łączymy je ze sobą, uzyskując gładką, niezbyt gęstą masę. Przy pomocy pędzelka lub łyżki rozprowadzamy go po kawałkach upieczonej młodej kapusty.

Jak podać steki z kapusty?

Do pieczonego warzywa w aromatycznym sosem doskonale pasuje lekka sałatka z wiosennych warzyw. Pokrójcie rzodkiewki i ogórki i połączcie je z poszarpanymi listkami sałaty lub szpinakiem oraz porcją sosu winegret . Będziecie zachwyceni, jeśli do tego zestawienia dodacie ziemniaki z wody.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie młodej kapusty. Spróbujecie koniecznie wersji zasmażanej z koperkiem . Być może skusi was tez proste danie obiadowe z ziemniakami .

Młoda kapusta jest idealna na steki.png
canva/Hreni
Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek
Dietetyk wpadł do Biedronki i wybrał najlepsze przekąski. Polacy je pomijają i wiele tracą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy