Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Powoli kończy się sezon na te owoce. Nie zwlekaj, syrop z nich jest największym skarbem w spiżarni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.08.2023 17:37

Powoli kończy się sezon na te owoce. Nie zwlekaj, syrop z nich jest największym skarbem w spiżarni

czarny bez
Canva/rafal_olechowski

Czarny bez, który nazywany jest dzikim bzem, to prawdziwa bomba witaminowa. Warto po niego sięgnąć, bo sezon na te wartościowe owoce kończy się już w połowie września. Nie zwlekaj i zrób syrop, który będzie największym skarbem w twojej spiżarni. Dzięki niemu pokonasz wiele dolegliwości. 

Czarny bez, czyli porcja zdrowia

Dziki bez jest znany od dawna w medycynie naturalnej. Stosuje się go jako antidotum na wiele przykrych dolegliwości. Bywa pomocny w walce z kamieniami nerkowymi, problemami oddechowymi i reumatyzmem. Z czarnego bzu możemy wykorzystać właściwie każdą część.

Oprócz owoców czarnego bzu możemy skorzystać z jego gałęzi, kory, liści, a także kwiatów. Korzenie i liście to świetny środek napotny. Natomiast miąższ, który jest w pędach i gałęziach ma właściwości antyreumatyczne i moczopędne. Rozpuszcza też kamienie nerkowe.

czarny bez
Canva/Hans
Minister rolnictwa wyjawił prawdę o chlebie. Ma być jeszcze drożej

Czarny bez, czyli korzystaj na zdrowie

Warto podkreślić, że kwiaty czarnego bzu leczą stany zapalne dróg oddechowych i choroby reumatyczne. Owoce mają właściwości odtruwające i przeczyszczające. Usuwają też szkodliwe produkty przemiany materii. Syrop z czarnego bzu łagodzi kaca.

Zawiera witaminy z grupy B i witaminę C. Syrop z czarnego bzu jest też polecany jako środek przeciwgorączkowy i przeciwskurczowy. Niedojrzałe zielone owoce czarnego bzu zawierają szkodliwy kwas pruski. Dlatego najlepszym momentem na zbiory czarnego bzu jest połowa września. Wówczas kończy się sezon na czarny bez. Wtedy owoce są idealne na syrop. Jak go zrobić?

Jak przygotować syrop z czarnego bzu?

Składniki:

  • kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • ½ kg cukru
  • szklanka wody

Składniki wrzucamy do garnka i gotujemy przez 20 minut. Jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie przecedzamy przez gęste sito. 

Wlej syrop to wyparzonych słoików lub butelek. Jest już gotowy i możesz pić go samodzielnie lub dodawać do herbaty. W przypadku przeziębienia lub grypy maksymalnie możemy wypić 4 łyżeczki syropu dziennie. Pisaliśmy o syropie z mięty. Podawaliśmy też przepis z kwiatów akacji. 

syrop z czarnego bzu
Canva/TYNZA

Źródło: beszamel.se.pl