Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa z przepisu samej Ani Starmach
Obecnie najczęściej spotykana formą, w jakiej występuje to danie, jest zupa krem. Taką potrawę, gotuje się jak zwykłą zupę, jednak na koniec trzeba zmiksować wszystkie składniki, tak aby powstał jednolity krem. W ten sposób łączymy wszystkie smaki w jeden – skoncentrowany, intensywny i bardzo smaczny. Dzięki temu zabiegowi, zupa zyskuje bardzo gęstą strukturę i jest bardziej sycąca.
Zupa pieczarkowa według Ani Starmach
Ania Starmach, na swoim blogu kulinarnym, zdradziła niedawno swój przepis na pyszną zupę pieczarkową z dużą ilością grzybów.
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
600 g pieczarek70 ml gęstej śmietany 18%1,3 l bulionu warzywnegoseler korzeniowy4 duże ziemniaki1 cebula1 mała marchewka1 korzeń pietruszki2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego1 łyżka masła1 natka pietruszkisól, pieprz
Przygotowanie zupy pieczarkowej zacznij od ugotowania bulionu warzywnego lub opcjonalnie mięsnego. Można również przyrządzić tę potrawę na wodzie, jednak smak jest wtedy znacznie uboższy. My jesteśmy zwolennikami opcji numer jeden, czyli zupy na bulionie. Gdy bulion jest już gotowy, możesz zabrać się za pokrojone pieczarek w ćwiartki lub grube plastry Przysmaż je na odrobinie masła i przełóż do osobnej miski.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę – możesz też zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Następnie w garnku o grubym dnie, rozpuść masło, dodaj cebulę, liście laurowe wraz z zielem angielskim oraz pokrojone warzywa. Potrzymaj wszystko chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Po około 3 minutach całość zalej bulionem. Gotuj wszystko przez około 20 minut – po upływie tego czasu, dodaj podsmażone pieczarki. Delikatnie zwiększ ogień i ponownie gotuj przez około 15 minut.Żeby uniknąć zważenia śmietany, odlej część bulionu do kubka i wymieszaj ze śmietaną. Tak uszykowaną mieszankę dopiero dodaj do garnka.
Gotową zupę podawaj na gorąco z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Są tez zwolennicy, jedzenia tej potrawy z makaronem zamiast z ziemniakami. Taka wersja jest równie pyszna, co ta przedstawiona w przepisie. Często serwuje się tę zupę również z grzankami lub chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym. Jest to szczególnie popularny dodatek, gdy decydujemy się na zupę krem.
Co z ta zupą?
Zupa grzybowa jest najczęściej przygotowywana z grzybów tego samego gatunku – tak jak w powyższym przepisie - z pieczarek, jednak znane są także zupy na bazie kurek, borowików czy rydzów. Uznaje się, że potrawa ma swoje korzenie na Mazowszu, gdyż obfitość tamtejszych lasów sprzyjała ubogiej ludności w rozwinięciu tradycji kulinarnej opartej na tym, co można zebrać w lesie.
Jeden z pierwszych przepisów, jakich możemy doszukać się w starych książkach kucharskich pochodzi już z 1854 roku. Wincenta Zawadzka, która jest autorka tej książki podaje przepis na zupę z suszonych borowików z makaronem, kluskami zaparzanymi lub drobna kaszką. Proponuje także podawanie zupy z wywarem z buraków, który uatrakcyjni smak i wygląd potrawy.
Z kolei przepis na zupę pieczarkową pojawił się w książce z roku 1860, gdzie Lucyna Ćwierczakiewiczowa dzieli wywary na kwaśne – z dodatkiem octu, oraz słodkie – podane bez tego dodatku. Zaleca również podawanie zup z krojonymi kluskami i zaprawianie ich zasmażką z masła i mąki. Zupa Grzybowa, to także jedna z potraw wigilijnych – jednak w tym przypadku, preferowane są inne niż pieczarki, gatunki grzybów.
Szczególnie lubiane są borowiki szlachetne, które zebrane jesienią i ususzone, idealnie nadają się na wigilijny stół. Pieczarki, jako grzyb, którego można wyhodować, jest uznawana za bardziej pospolitą, dlatego też zupa pieczarkowa nadaje się bardziej na codzienny obiad niż na odświętny posiłek serwowany raz w roku.