Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis Gessler na placki ziemniaczane. 1 składnik może zaskoczyć
canva/PeteerS; TRICOLORS/East News

Prosty przepis Gessler na placki ziemniaczane. 1 składnik może zaskoczyć

23 kwietnia 2022

Po placki ziemniaczane z przyjemnością sięga wielu smakoszy. Wyjątkowo chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku specjał otrzymamy, gdy skorzystamy z niezawodnej receptury Magdy Gessler. Dodaje ona łyżkę śmietany już do masy. Zabieg ten sprawia, że warzywa nie ciemnieją przed usmażeniem, a placki zachwycają również wyglądem. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany będą wyśmienite. Nabiał dodany do masy nie tylko zapewnia atrakcyjny wygląd rarytasu, ale tez poprawia jego smak i konsystencję. Ziemniaczane wyroby będą rozpływały się w ustach i na długo was nasycą. Przygotujcie większą porcję na obiad lub kolację, bo jeszcze do nich wrócicie.

Przepis na placki ziemniaczane według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jaja

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 2 białe cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczach wprost do dużej miski. Podobnie postępujemy z cebulą. Dodajemy ją do ziemniaków i starannie odciskamy, zachowując wodę z warzyw.

Do startej masy wsypujemy mąkę i wbijamy oraz jaja. Mieszamy. D odajemy skrobię, która wytrąciła się z płynu po startych warzywach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki formujemy niewielkie placki. Smażymy je z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz , usuwając w ten sposób nadmiar tłuszczu z powierzchni. Placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi wytrawnymi dodatkami.

Sprawdźcie inne pomysły na pyszny obiad od Magdy Gessler. Ten artykuł zdradza jej sposób na gołąbki . Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić gulasz węgierski , który będzie pasował zarówno do kasz, jak i do powyższych placków ziemniaczanych.

Śmietana poprawia smak i wygląd placków ziemniaczanych
Śmietana poprawia smak i wygląd placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia; canva/Svetlana Lukienko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy