Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy, kultowy przepis na gołąbki według Magdy Gessler. Pełnia smaku na talerzu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.03.2022 01:00

Najlepszy, kultowy przepis na gołąbki według Magdy Gessler. Pełnia smaku na talerzu

Magda Gessler, gołąbki
Pawel Wodzynski/East News, canva/-lvinst-

Ach te gołąbki, kto za nimi nie przepada? Dziś zdradzimy wam najlepszy, kultowy przepis na gołąbki według Magdy Gessler. Gdy je przygotujecie, przekonacie się, że jest to pełnia smaku na talerzu. W tych gołąbkach znajdziecie nie tylko mięso i ryż, ale też niezwykły dodatek.

Gołąbki są jednym z tych dań, które chętnie zjemy o każdej porze roku. To połączenie kapusty, mięsa i ryżu nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale syci. Gdy dodamy do niego odpowiednie przyprawy, a całość ugotujemy lub zapieczemy w bulionie, powstanie pełne smaku danie.

Najlepszy, kultowy przepis na gołąbki według Magdy Gessler. Pełnia smaku na talerzu

Składniki:

  • 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej lub białej

  • 20 dag ryżu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 75 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 jajko

  • 1 łyżka tartej bułki

  • 2 łyżki ziemniaczanego purée

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka bulionu

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój z niej głąb, włóż do garnka wycięciem do dołu, zalej wrzątkiem. Gotuj, aż liście zrobią się elastyczne.

Kapustę wyjmij, przestudź, zdejmij z niej miękkie liście. Czynności powtarzaj, aż sparzysz wystarczającą ilość liści kapusty. Liście wystudź, zetnij z nich zgrubienia.

Ryż opłucz, ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Do mielonego mięsa dodaj ryż, cebulę, jajko, tartą bułkę i ziemniaczane purée. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porcje farszu kładź na kapuścianych liściach i formuj z nich gołąbki. Żaroodporne naczynie wyłóż liśćmi kapusty, ułóż na nich ścisło gołąbki. Podlej je bulionem, przykryj liśćmi kapusty.

Gołąbki piecz ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym.

Jeśli szukasz innych receptur na gołąbki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na delikatne gołąbki wg Anny Lewandowskiej, a także na gołąbki z kaszą i ziemniakami.

liście kapusty
liście kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram