Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
canva/arfo

Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tradycyjna surówka z pora to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki, szczypiorku a sosie majonezowo- jogurtowym pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich.

Dania podane z surówką z pora smakują wyśmienicie. Surówka jest lekka, bardzo aromatyczna i bardzo smaczna, rewelacyjnie podkreśla smak każdego dania obiadowego. Surówkę koniecznie przygotuj z dodatkiem sosu majonezowo- jogurtowego.

Przed przygotowaniem surówki, posiekaj por i sparz go wrzącą wodą. Ten trik sprawi, że por będzie delikatniejszy. Jabłko po starciu na tarce skrop natomiast sokiem z cytryny. Cytryna nie będzie wyczuwalna, a dzięki niej jabłko na dłużej zachowa ładny, świeży wygląd.

Por jest nie tylko smaczny, jest również bardzo zdrowy- jest bogatym źródłem kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy, które nie dość, że opóźniają procesy starzenia, to jeszcze zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób.

Przepis na tradycyjną surówkę z pora

Składniki:

  • biała część pora

  • jabłko

  • marchewka

  • szczypiorek

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sok z cytryny

  • cukier, sól, pieprz do smaku

Jak zrobić tradycyjną surówkę z pora?

Posiekaj por, przełóż go na metalowe sito i przelej wrzącą wodą, odstaw . Jabłko obierz, zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

Dodaj startą na tarce marchewkę, por, posiekany szczypiorek, szczyptę cukru, wymieszaj. Do surówki dodaj majonez i jogurt, ponownie wymieszaj wszystkie składnik i i dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Surówkę z porem podaj np. z kotletami schabowymi . Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z młodej kapusty, są lekkie i pyszne.

Posiekany por
canva/funkybg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy