Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy
Pokrzywa wydaje nam się mało pożyteczną rośliną, a niektórzy nie lubią jej na tyle mocno, że nazywają ją chwastem. Można z niej jednak przygotowywać nie tylko zupy czy sałatki - stanowi doskonałą bazę do naturalnego nawozu. Wystarczy umieścić ją w pojemniku na kilkanaście dni z wodą, a nawóz będzie gotowy.
Pokrzywy znajduje się w każdym miejscu. Są wyjątkowo odporną rośliną, a ich parzące właściwości odrzucają ewentualnych roślinożerców. W swoim wnętrzu skrywają jednak wiele związków, które świetnie wspomagają wzrost roślin uprawnych.
Samodzielnie przygotowywanie nawozu jest znacznie lepszą alternatywą, od sklepowych wersji. Komercyjne produkty zawierają często dość silną chemię, wiec dla spokoju ducha i zdrowia bezpieczniej jest wybrać ekologiczny nawóz.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Jak przygotować nawóz z pokrzyw?
Najlepsze do zrobienia nawozu są młode rośliny, które jeszcze nie zakwitły - zawierają znacznie więcej substancji odżywczych od starych pędów. Po zebraniu potrzebnej ilości roślin można przejść do kolejnego etapu.
Nad pojemnikiem, w którym przeprowadzana będzie fermentacja, potnij pokrzywy na mniejsze kawałki. Należy pamiętać, że pojemnik nie może być z metalu, gdyż nawóz wchodzi z nim w reakcję. Zbiornik nie może być również wypełniony po same brzegi.
Zalej całość wodą w proporcji jeden kilogram pokrzyw, na dziesięć litrów wody - może być deszczowa. Przykryj je gazą i odstaw w ciepłe miejsce z dala od domu, gdyż jej zapach jest wyjątkowo silny.
2 tygodnie fermentacji i można nawozić
Po około 14 dniach od zalania wodą, gnojówka powinna być gotowa. Przez cały czas fermentacji trzeba ją raz dziennie przemieszać. Oznaką zakończenia procesu jest brak piany i bąbelków na powierzchni płynu, a także zmiana jego koloru na ciemny.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Taki nawóz można wykorzystywać przy pomidorach, ogórkach czy kapuście, choć nie wolno podlewać nim czosnku, fasoli, cebuli oraz grochu. Przed nawożeniem rozrabia się nawóz z wodą, w proporcji 1/10.
Dostarczanie wartości odżywczych roślinom można powtarzać maksymalnie co dwa tygodnie. W innym wypadku może dojść do przenawożenia, co skutkuje gniciem całych roślin, a także niesmacznymi plonami.
Źródło: klimkin, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: castorama.pl