Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na pulchne kotlety mielone
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:01

Prosty sposób na pulchne kotlety mielone

kotlety mielone
pixabay/skyradar

Kotlety mielone to niezawodny obiadowy klasyk, który cieszy się ogromną popularnością. Warto wypróbować jego sezonową wersję! Dodatek cukinii nie tylko podkręci smak popularnych mielonych, ale również sprawi, że staną się one idealnie pulchne i soczyste.

Sposób na pulchne i soczyste kotlety mielone

Chociaż kotlety mielone nie są zbyt skomplikowanym daniem, to warto znać kilka prostych tricków, dzięki którym zawsze wyjdą one po prostu idealne. Dobrym patentem jest dodanie do masy mięsa mielonego startej cukinii.

Dodatek tego soczystego warzywa sprawi, że nasze kotlety nie będą zbyt suche, a przy okazji wyjdą idealnie pulchne i puszyste! Nie zwlekaj, chwyć za cukinię i stwórz najlepsze mielone, jakie jadłeś.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii

Lista składników:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 bułka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 cukinia

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Przełóż bułkę do miski i zalej ją szklanką mleka, a następnie odstaw ją na około 10 minut. W tym czasie obierz drobno cebulę. Włóż ją do dużej miski wraz z mięsem mielonym oraz jednym rozbitym jajkiem.

Odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i przełóż ją do masy mięsnej. Umyj cukinię, odetnij jej końcówki i zetrzyj na dużych oczkach tarka, a następnie przełóż do miski.

Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.

Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Latem polecamy szczególnie zestaw z posypanymi koperkiem młodymi ziemniakami oraz mizerią lub ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na kotlety. Pisaliśmy między innymi o: zachwycającym patencie Jakuba Kuronia na tradycyjne schabowe oraz dzieliliśmy się recepturą Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram