Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone
canva/IgorDutina, Getty Images

Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone

16 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne kotlety, najczęściej schabowe, jeśli są podawane zbyt często, mogą szybko się znudzić. Dlatego prezentujemy kotlety po parysku z piersi kurczaka. Są delikatne, soczyste i wspaniale chrupią podczas jedzenia.

Kotlety po parysku różnią się tradycyjnej wersji sposobem wykonania panierki. Zamiast bułki tartej, mięso obtacza się w mące pszennej, a na jeden plaster kurczaka przypada jedno jajko.

Są banalnie proste i wyjątkowo szybkie w gotowaniu, dlatego stanowią świetną opcję obiadową. Warto podać je z surówką ze świeżej marchewki i jabłka oraz łódeczek ziemniaczanych.

Przepis na kotlety po parysku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

  • 2 jajka

  • olej

  • mąka pszenna

  • oregano

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przekrojenia piersi na pół. Podziel ją na 2 połówki, odetnij nadmiar tłuszczu, błony i ewentualne chrząstki. Tłuczkiem do mięsa rozbij je na cienkie kotlety.

Na jednym talerzu rozsyp mąkę pszenną, a na drugim rozbełtaj z dużą ilością pieprzu jajka. Mięso oprósz solą oraz oregano. Najpierw obtocz je w mące, a następnie w jajku.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim opanierowane kawałki mięsa z obu stron. Gdy uzyskasz chrupiącą i złotą panierkę, przełóż je na papier kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.

Kotlet po parysku

Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslodka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy