Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.07.2022 14:45

Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów

Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów
camva/zefirchik06

Znamy świetny patent na kiszony kalafior w niezwykłej odsłonie. Jest pyszny, delikatny i zdrowy, a przy tym wygląda wspaniale. Kalafior swój kolor zawdzięcza surowemu burakowi i kurkumie. Poznaj przepis na kiszony kalafior, smakuje lepiej niż ogórki kiszone.

Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Kiszonki zrobione z sezonowych, świeżych, wygrzanych na słońcu warzyw smakują obłędnie i są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i sałatek.

Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwykle przygotowujemy kiszonki z dodatkiem klasycznych przypraw, jednak dodanie dwóch niezwykłych składników do słoików sprawi, że już zapomnimy o tradycyjnym przepisie.

Do jednego słoika dodajmy pokrojonego buraka, do drugiego natomiast sproszkowaną kurkumę. Tak przygotowany kalafior po kilku tygodniach kiszenia zyska fenomenalny smak i kolor, wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki:

  • kalafior

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • niejodowana sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

Dodatkowo:

  • łyżeczka mielonej kurkuma

  • mały, surowy burak

Jak zrobić kiszony kalafior?

Kalafior podziel na małe różyczki, włóż do wyparzonych słoików. Do jednego słoika wsyp kurkumę, do drugiego dodaj pokrojonego w plastry buraka. Do słoików dodaj również po kawałku chrzanu, ząbku czosnku, liściu laurowym i kilku ziarnach ziela angielskiego.

Zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody dodaj łyżkę soli niejodowanej. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby ostygły. Słoiki zostaw na 2 tygodnie w kuchni i wynieś je później do spiżarni.

Kiszony kalafior smakuje wyśmienicie jako dodatek do drugiego dania, np. do polędwiczek wieprzowych. Kalafior doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek i zimnej płyty.

Jeśli szukasz pomysłu na podanie kalafiora- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na pieczony kalafior w maśle, jest pysznym dodatkiem obiadowym.

Kiszony kalafior z dodatkiem kurkumy
canva/scottiebumich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl