Smakosze.pl Przepisy Przed nastawieniem ogórków małosolnych pamiętała o 1 czynności. Teraz ja robię tak samo
TikTok @maste_official

Przed nastawieniem ogórków małosolnych pamiętała o 1 czynności. Teraz ja robię tak samo

7 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim sezonie. W wielu domach nastawia się słoiki tego specjału, kiedy tylko warzywa pojawią się na rynku. Podczas ich przyrządzania wiele osób pomija ważny szczegół. Zamiast rozgnieść ząbki czosnku, wkładają je do słoika w całości.

Takie ogórki małosolne smakują przepysznie

Kochamy ogórki małosolne za ich aromat i chrupkość. Jak jednak uzyskać optymalne efekty? Klucz tkwi w starannie dobranych dodatkach. Jednym z nich jest lubiany i charakterny czosnek.

Wiele przepisów zakłada, by czosnek do ogórków dodawać w ząbkach w całości. My jednak radzimy, by najpierw rozgnieść je w dłoniach. Dzięki temu będzie w stanie uwolnić do ogórków dużo więcej aromatu. Trik podpatrzyliśmy na koncie TikTok @maste_official, z którego pochodzą powyższe zdjęcia.

Latem babcia przechowuje chleb w inny sposób niż zwykle. Nie pleśnieje i jest dłużej świeży

Przepis na idealne ogórki małosolne

Składniki:

  • 1kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łodyg kopru z nasionami
  • 5 małych słupków korzenia chrzanu (ok 5 cm każdy)
  • świeże liście wiśni i/lub porzeczki
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki soli

Przepis na doskonałe ogórki małosolne krok po kroku

Zacznij od przygotowania warzyw na ogórki małosolne . Dokładnie je umyj i poodkrawaj z nich końcówki. Następnie ciasno poukładaj je w czystych wyparzonych słoikach . Dodaj do nich zioła i rozgniecione ząbki czosnku .

Przygotuj zalewę do ogórków małosolnych . Wodę wlej do garnka, zagotuj i dodaj do niej sól. Kiedy płyn nieco przestygnie, zalej nim ogórki w słoikach. Warzywa powinny nim być starannie przykryte .

Słoiki starannie zakręć i odstaw w chłodne, zacienione miejsce . Odczekaj przynajmniej 1 dzień przed ich pałaszowaniem . Proces kiszenia łatwo ocenisz po stopniowo mętniejącej wodzie. Ogórki małosolne z tego przepisu najlepiej smakują po 3 dniach . Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia . Ten przepis szokuje niebanalnym połączeniem smaków .

Źródło: TikTok @maste_official

Nie zapomnij o tej czynności podczas mrożenia jagód. Wiele osób ją pomija, to poważny błąd
Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy