Przed nastawieniem ogórków małosolnych pamiętała o 1 czynności. Teraz ja robię tak samo
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim sezonie. W wielu domach nastawia się słoiki tego specjału, kiedy tylko warzywa pojawią się na rynku. Podczas ich przyrządzania wiele osób pomija ważny szczegół. Zamiast rozgnieść ząbki czosnku, wkładają je do słoika w całości.
Takie ogórki małosolne smakują przepysznie
Kochamy ogórki małosolne za ich aromat i chrupkość. Jak jednak uzyskać optymalne efekty? Klucz tkwi w starannie dobranych dodatkach. Jednym z nich jest lubiany i charakterny czosnek.
Wiele przepisów zakłada, by czosnek do ogórków dodawać w ząbkach w całości. My jednak radzimy, by najpierw rozgnieść je w dłoniach. Dzięki temu będzie w stanie uwolnić do ogórków dużo więcej aromatu. Trik podpatrzyliśmy na koncie TikTok @maste_official, z którego pochodzą powyższe zdjęcia.
Przepis na idealne ogórki małosolne
Składniki:
- 1kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- 5 łodyg kopru z nasionami
- 5 małych słupków korzenia chrzanu (ok 5 cm każdy)
- świeże liście wiśni i/lub porzeczki
- 2 listki laurowe
- 1,5 l wody
- 2 łyżki soli
Przepis na doskonałe ogórki małosolne krok po kroku
Zacznij od przygotowania warzyw na ogórki małosolne . Dokładnie je umyj i poodkrawaj z nich końcówki. Następnie ciasno poukładaj je w czystych wyparzonych słoikach . Dodaj do nich zioła i rozgniecione ząbki czosnku .
Przygotuj zalewę do ogórków małosolnych . Wodę wlej do garnka, zagotuj i dodaj do niej sól. Kiedy płyn nieco przestygnie, zalej nim ogórki w słoikach. Warzywa powinny nim być starannie przykryte .
Słoiki starannie zakręć i odstaw w chłodne, zacienione miejsce . Odczekaj przynajmniej 1 dzień przed ich pałaszowaniem . Proces kiszenia łatwo ocenisz po stopniowo mętniejącej wodzie. Ogórki małosolne z tego przepisu najlepiej smakują po 3 dniach . Nie tylko ogórki gruntowe nadają się do kiszenia . Ten przepis szokuje niebanalnym połączeniem smaków .
Źródło: TikTok @maste_official