Smakosze.pl Przepisy Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty
Canva / Hironoguchi

Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty

22 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.

Idealna marynata do pieczonego schabu

Oczywiście mleko, to nie jedyne, w czym powinniśmy trzymać schab. Dodatkowych walorów smakowych nada mu okład z surowej cebuli oraz granulowanego czosnku. Zamarynowane mięso osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami, a na końcu upiecz. Przygotowanie obiadu jest bajecznie proste, a finalny efekt przepyszny.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

Przepis na delikatny i wilgotny pieczony schab

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • ok. 2 szklanek mleka
  • 2 cebule
  • granulowany czosnek
  • tymianek
  • słodka papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Jak upiec doskonały w smaku schab marynowany w mleku?

Schab do marynowania oczyść i osusz . Natrzyj go starannie granulowanym czosnkiem . Następnie przełóż mięso do dużego naczynia i poobkładaj dookoła pokrojoną w pióra cebulą .

Mięso z dodatkiem warzyw mlekiem . Naczynie ze schabem przykryj następnie pokrywką lub obłóż szczelnie folią . Odstaw do marynowania do lodówki na 24 godziny .

Po upływie wymaganego czasu wyjmij schab z lodówki . Osusz go za pomocą papierowych ręczników . Cały kawałek natrzyj mieszanką przypraw złożoną z soli, pieprzu mielonej papryki oraz ziół . Mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego .

Piekarnik nagrzej do 180 stopni . Wstaw do niego naczynie ze schabem i piecz przez ok. 45-60 minut . Po upływie wymaganego czasu wyjmij mięso z piekarnika odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło . Następnie możesz je kroić na kawałki i podawać z ulubionymi dodatkami . Domowy boczek na piwie idealnie sprawdzi się na kanapki . Dojrzewający dodatek do kanapek zrobisz bez trudu we własnej kuchni .

mleko do marynowania schabu.png
Canva / vinicef

Ruszyło we wszystkich Lidlach. Kup 8 produktów, a zapłacisz mniej o 50%
Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy