Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na napar z kwiatów lipy
Dominika Mika
Dominika Mika 25.03.2022 23:32

Przepis na napar z kwiatów lipy

Przepis na napar z kwiatów lipy
Pixabay/zvaigznulietus

Lip już w czasach pogańskich był drzewem symbolizującym łagodność, płodność i pokój. To właśnie to drzewo obdarzało się największą czcią, a kiedy młoda para z sąsiedztwa brała ślub, sadzono właśnie ją, by zapewniła zgodę między rodzinami. 

Lipie od wieków przypisywano niesamowite właściwości

Niegdyś uważano nawet, że przebywanie w cieniu lipy pozwala bardziej się skoncentrować, zebrać myśli i znaleźć rozwiązanie na dręczące nas problemy. Na cześć tej tego doniosłego drzewa Słowianie nazwali nawet jeden z miesięcy - lipiec.

Na początku XX wieku napar kwiatów lipy był częściej pijany niż dzisiaj herbata, jednak z biegiem lat odszedł w zapomnienie.

Kwiatki lipy szerokolistnej kwitną już w czerwcu, a drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca. Podobno baldachy kwiatów najlepiej zbierać w słoneczny i suchy dzień przed południem. Zerwane kwiaty najlepiej suszyć w zacienionym miejscu i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Potem można cieszyć się z ich niesamowitych właściwości. 

Kwiaty lipy na przeziębienie

Napar z lipy od lat stosowano przy przeziębieniach. Okazuje się, że medycyna ludowa w tej kwestii nie zawiodła, bowiem wywar z kwiatów tego drzewa ma działanie napotne i wpływa na obniżenie temperatury.

Płukanie gardła napojem z lipy świetnie zadziała również przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Zaleca się również inhalacje tego typu naparami. Lipa ma też działanie uspokajające, więc świetnie sprawdzi się u osób zestresowanych i zabieganych. 

Roślina ta zawiera kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Ma go ona dość dużo, więc dobrze uszczelnia naczynia krwionośne i działa zapobiegawczo - chroni przed przeziębieniem.

Źródło: Pixabay/ Ada K

Kwiaty lipy na problemy żołądkowe i bezsenność

Napar z kwiatów lipy może okazać się pomocny również przy problemach z trawieniem pokarmów. Pobudza on czynności niektórych narządów wewnętrznych i zmniejsza napięcie mięśni gładkich.

Wywar z kwiatów lipy może być podawany osobom borykającym się z niestrawnościami i nudnościami. Napój ułatwi trawienie pokarmów i wydalenie niestawionych resztek z organizmu. Lipę docenią też osoby mające problemy ze snem. W tym przypadku sprawdzi się jednak dodanie naparu lub liści lipy do gorącej kąpieli.

Jak przyrządzić napar z lipy?

Aby przygotować napar z lipy, należy łyżkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez co najmniej 15 minut. Pół szklanki tak przygotowanego wywaru można pić 3 do 4 razy w ciągu dnia. Nie zaleca się sięgać po napary z lipy w przypadku kobiet w ciąży. To samo dotyczy kobiet w okresie laktacji. Spożywanie ziół warto też skonsultować z lekarzem prowadzącym. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: herbata