Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki
Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko.
Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na znakomite pierogi leniwe z 1895 roku
Składniki:
2 jaja
1 łyżka masła
250 g twarogu półtłustego
4-5 łyżek mąki pszennej
Opcjonalne dodatki do podania:
świeże owoce
śmietanka
kwaśna śmietana i podsmażona cebulka
Przygotowanie pierogów leniwych:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg rozdrabniamy. Wkładamy go do miski i łączymy masłem oraz żółtkami.
Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę i zagniatamy ciasto, dosypując mąkę, jeśli to będzie konieczne. Podsypywać należy z umiarem, by pierogi leniwe nie wyszły zbyt twarde.
Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go delikatnie i kroimy go na małe pierożki. Gotujemy je we wrzątki do wypłynięcia. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na danie mączne. Ten artykuł zawiera sprawdzony przepis na kluski śląskie. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić kultowe kluski szare.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: kuchennykredens