Smakosze.pl
Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku

wikipedia

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko.

Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić

Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite pierogi leniwe z 1895 roku

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżka masła

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Opcjonalne dodatki do podania:

  • świeże owoce

  • śmietanka

  • tzatziki z kalarepką

  • kwaśna śmietana i podsmażona cebulka

Przygotowanie pierogów leniwych:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg rozdrabniamy. Wkładamy go do miski i łączymy masłem oraz żółtkami.

Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę i zagniatamy ciasto, dosypując mąkę, jeśli to będzie konieczne. Podsypywać należy z umiarem, by pierogi leniwe nie wyszły zbyt twarde.

Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go delikatnie i kroimy go na małe pierożki. Gotujemy je we wrzątki do wypłynięcia. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na danie mączne. Ten artykuł zawiera sprawdzony przepis na kluski śląskie. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić kultowe kluski szare.

Pierogi leniwe doskonale smakują na słodko

canva/vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >