Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku
wikipedia

Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko.

Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?

Przepis na znakomite pierogi leniwe z 1895 roku

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżka masła

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Opcjonalne dodatki do podania:

Przygotowanie pierogów leniwych:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg rozdrabniamy. Wkładamy go do miski i łączymy masłem oraz żółtkami.

Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę i zagniatamy ciasto, dosypując mąkę, jeśli to będzie konieczne. Podsypywać należy z umiarem, by pierogi leniwe nie wyszły zbyt twarde.

Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go delikatnie i kroimy go na małe pierożki. Gotujemy je we wrzątki do wypłynięcia. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na danie mączne. Ten artykuł zawiera sprawdzony przepis na kluski śląskie. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić kultowe kluski szare.

Pierogi leniwe doskonale smakują na słodko
canva/vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens

Tagi: Ser Przepis Danie