Smakosze.pl
Nuggetsy z kurczaka

Canva

Przepis na pyszne nuggetsy z kurczaka - zdrowa wersja ukochanej potrawy

28 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Nuggetsy z kurczaka, to małe kawałki drobiowego mięsa obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Jest to jedno z typowych dan typu fast food, czyli "szybkiego jedzenia", serwowanego często na ulicy prosto z budek lub w przydrożnych bara

Fast food opanował świat, najpierw za sprawą hot-dogów, zapiekanek, hamburgerów i frytek, a obecnie za sprawą globalnych sieci takich jak McDoland, BurgerKing czy KFC. Każde z tych miejsc serwuje szybkie i tanie jedzenie, o niestety wątpliwej jakości. Jednak charakterystyczny smak jest na tyle kuszący, że nawet zatwardziały, konserwatywny szef kuchni lub krytyk kulinarny, nie może oprzeć się pokusie i nie skosztować od czasu do czasu jakiejś propozycji z menu.

Każdy wie, że jedzenie tego typu szkodzi zdrowiu, a spożywane regularnie prowadzi do otyłości. Jednak jego walory, takie jak spora ilość soli, przypraw i smażenie na głębokim oleju, są często zbyt powabne, aby się im przeciwstawić. Co zrobić jeśli uwielbiamy szybkie jedzenie? Jak poradzić sobie z rosnąca wskazówką na wadze? A w końcu jak wprowadzić w życie słowa „od jutra nie jem w McDonaldzie”? To wcale nie takie trudne, ponieważ wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci, aby wszystkie dania dostępne w takich barach, przygotować u siebie w domu z dobrych, sprawdzonych składników i bez ogromnej ilości tłuszczu. Dziś przedstawimy Wam przepis na kultowe nuggetsy z kurczaka , które z łatwością przygotujesz w domowej kuchni.

Skąd się wziął Fast food

Tania i szybko dostępna żywność pojawiła się już w starożytności. W Grecji i Rzymie kwitł handel suszonymi rybami, zupa z ciecierzycy oraz prażonym bobem. Pierwszy przepis na hamburgera pochodzi z V w.p.n.e. Mięso mielone pieczone na ruszcie i podawane z bułką oraz obficie polewane sosem ze sfermentowanych ryb z pewnością można uznać za pradziadka współczesnej bułki z mięsem serwowanej w BurgerKingu. W Pompejach odkryto nawet restaurację, która była pierwowzorem dla okienek drive thru, w których można zakupić jedzenie bez konieczności wychodzenia z pojazdu. W tych czasach podjeżdżamy tam samochodami, a kiedyś zgłodniali podróżnicy podjeżdżali wozami lub konno.

Fast food był typowym jedzeniem dla ludzi z warstw niższych. Bogatsi ucztowali w domach, a ich dania były przygotowywane przez prywatnych kucharzy. Mimo, że było to dopiero początki szybkiego, ulicznego jedzenia już wtedy nie cieszyło się ono dobrą sławą. Można było usłyszeć plotki o ludzkich palcach znajdowanych w potrawach... Nawet takie pomówienia nie były w stanie zatrzymać rozwoju fast foodów. Cieszyły się, nadal cieszą, a prawdopodobnie będą cieszyły jeszcze podniebienia ludzi przez wiele, wiele lat.

 Przepis na domowe nuggetsy z kurczaka

Jeśli zamierzasz porzucić fast foody na rzecz ich zdrowszych odpowiedników, to jak najbardziej jesteśmy na tak! Tym bardziej, że przygotowanie ich domowych warunkach nie kosztuje wiele – wystarczy dosłownie chwila czasu oraz chęci.

Do przygotowania domowych kąsków z kurczaka, potrzebujesz:

3 duże piersi z kurczakapapryka słodkaczosnek granulowany1 duże jajko100g mąki50ml mlekabułka tartapłatki kukurydzianesól, pieprz

Filety umyj, oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Przerzuć mięso do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami, czyli papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Możesz dodać trochę oleju, aby marynata lepiej przywarła do kurczaka. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 90 minut.

To idealny moment, aby przygotować gęste ciasto, w którym będziemy maczać kawałki kurczaka. W misce wymieszaj mąkę, mleko oraz jajko. Jeśli lubisz ostrzejsze jedzenie, możesz dodać do ciasta papryczki chilli w proszku. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka i dokładnie pokrusz za pomocą ręki lub wałka. Powinien powstać z nich drobny pył.

Kurczaka wyjmij z lodówki i zalej ciastem. Następnie każdy kawałek mięsa, osobno obtaczaj w kukurydzianej panierce. Teraz wkładaj mięso do bardzo gorącego oleju. Nuggetsy powinny smażyć się na głębokim tłuszczu, aby mięso równomiernie się ścięło, a panierka stała się chrupiąca. Pamiętaj jednak, aby olej był dobrze rozgrzany, inaczej panierka wchłonie tłuszcz i przekąski staną się niesmaczne i ciężkie. Smaż przez około 5-8 minut, aż panierka stanie się rumiana. Im mniejsze będą Twoje kawałki, tym szybciej się usmażą.

W zdrowszej wersji, możesz zrezygnować z ciasta i mięso obtoczyć tylko w rozbełtanym jajku oraz obkleić płatkami. Ułóż kawałki jeden obok drugiego na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Na bieżąco kontroluj stopień ścięcia mięsa i przypieczenia panierki.

Tak uszykowane nuggetsy podawaj jeszcze ciepłe z różnymi dipami. Szczególnie popularny jest sos czosnkowy, sos majonezowy oraz sos słodko-kwaśny.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >