Smakosze.pl Przepisy Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
canva/Freila, Getty Images

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

26 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetnym specyfikiem na wzmocnienie odporności w czasie jesieni. Kwiaty te zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Niżej zdradzamy jak go przygotować w najlepszy sposób.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest także bogactwem wielu różnych flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami.

Syropu można wykorzystywać także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. Ma on działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z bzu

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1 kilogram cukru

Całość rozpocznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak wydobywa się małe robaki żyjące w łodygach. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu.

Odetnij drobne gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Usuń grube łodygi, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i wlej do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni.

Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę lub czystą ścierkę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym.

Syrop z bzu
undefined

Źródło: canva/IngridHS, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy