Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetnym specyfikiem na wzmocnienie odporności w czasie jesieni. Kwiaty te zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Niżej zdradzamy jak go przygotować w najlepszy sposób.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest także bogactwem wielu różnych flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami.
Syropu można wykorzystywać także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. Ma on działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z bzu
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.
Składniki:
-
25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
-
1 litr wody
-
3 cytryny
-
1 kilogram cukru
Całość rozpocznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak wydobywa się małe robaki żyjące w łodygach. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu.
Odetnij drobne gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Usuń grube łodygi, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i wlej do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni.
Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę lub czystą ścierkę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym.
Źródło: canva/IngridHS, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa.pl