Przepis na to ciasto ze śliwkami dostałam od babci. Robię je każdego lata, zawsze się udaje
Ciasto ze śliwkami umili wam letnie popołudnia. Babcia już dawno zdradziła mi, jak robi pyszną drożdżówkę z sezonowym owocem. Od tamtej pory nie ma mowy, bym choć raz w ciągu wakacji nie przygotowała tej słodkości.
Przepis babci na cudowne ciasto ze śliwkami
Lekkie niczym chmurka, słodziutkie i pełne pysznych owoców — takie jest drożdżowe z przepisu mojej babci. Robię je od dawna, choć pozwoliłam sobie na pewne modyfikacje receptury. U mnie wypiek jest wegański , ale, korzystając z nabiału, zrobicie dokładnie taki przysmak, jaki pamiętam z dzieciństwa.
Składniki na ciasto:
- 60 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka lub napoju sojowego
- 4 duże jaja lub zamiennik
- 165 g cukru
- 750 g mąki pszennej tortowej
- 80 g masła lub margaryny
Składniki na masę śliwkową:
- 500 g śliwek
- 10-20 g cukru (można pominąć)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu lub kardamonu
Składniki na kruszonkę:
- 50 g cukier
- 50 g masła lub margaryny
- 75 g mąki pszennej
Wykonanie puszystego i rozpływającego się w ustach wypieku będzie szybsze, niż mogłoby się wydawać. Instrukcje przedstawiam wam w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Jak przygotować ciasto ze śliwkami? Przepis babci jest niezawodny
Zaczynam od wkruszenia drożdży do dużej miski. Wsypuję 2 łyżki cukru oraz podobną ilość mąki pszennej. Oba składniki wcześniej odmierzam i podane ilości zabieram z przygotowanej porcji. Wlewam ciepłe mleko i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą.
Masło lub margarynę topię na suchej patelni. Studzę. W naczyniu mieszam cukier z jajkami. Przelewam do miski z drożdżami, a następnie wlewam chłodny tłuszcz. Mieszam, aż uzyskam jednolitą masę. Na koniec wsypuję pozostałą mąkę i sprawnie łączę wszystkie składniki.
Przygotowane ciasto przenoszę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykrywam i odstawiam na 10 minut, by nieco urosło. W tym czasie pozbawiam śliwki pestek i łączę je z dodatkami.
Owoce układam na cieście, lekko je wciskając. Rozrabiam składniki na kruszonkę i obsypuję nią wierzch przygotowywanego wypieku. Wstawiam na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: wegańskie ciasto ze śliwkami uzyskacie, korzystając z margaryny, napoju sojowego oraz aquafaby . Ostatni składnik jest zamiennikiem jaja i trzeba go dodać 12 łyżek. Najlepiej zrobić to tuż przed wsypaniem mąki pszennej.
Jak podać ciasto ze śliwkami?
Owocowy, puszysty wypiek świetnie smakuje z czarną herbatą lub kawą. Można posmarować go masłem lub margaryną. Możecie też podać do niego inny dżem np. z cukinii i cytryn .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na domowe słodkości na drożdżach. Polecamy puszyste racuchy z dawnego przepisu . Być może skusi was też pyszne ciasto drożdżowe z serem i kruszonką .