Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Wychodzi idealnie za każdym razem
Ciasto drożdżowe zna i lubi wielu smakoszy. Sekretem delikatnego i lekkiego wypieku jest dodanie topionego masła na sam koniec wyrabiania masy. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Będziecie zaskoczeni, jak puszysty smakołyk uzyskacie.
Ciasto drożdżowe jest jednym z dobrze znanych wypieków domowych. Z odrobiną sera i kruszonka będzie jeszcze smaczniejsze. Przygotowanie wcale nie będzie trudniejsze, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszych wskazówek. Spróbujecie?
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe serem i kruszonką
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży świeże
2 jaja
1 żółtko
150 g masła
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
odrobina bułki tartej
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
80 g cukru
80 g masła
100 g maki pszennej
Składniki na masę serową:
500 g sera biały
1/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kilka kropel esencji waniliowej
Przygotowanie ciasta drożdżowego z serem i kruszonką:
Masło topimy na patelni. Odstawiamy je na bok, by przestygło. Odrobinę ciepłego mleka przenosimy do kubka. Dodajemy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy delikatnie i odstawiamy na kilka minut, by rozczyn wyrósł.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz pozostały cukier i mleko. Wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Na sam koniec łączymy wszystkie składniki ze stopionym masłem. Masę umieszczamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Ser rozdrabniamy, najlepiej w maszynce. Dodajemy do niego żółtka i cukier. Dokładnie mieszamy. Budyń rozprowadzamy w mleku, dodajemy esencję. Całość przelewamy do sera. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przenosimy do natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm. Na wierzchu układamy masę serową, po czym przykrywamy ją kruszonką. Pieczemy przez 30 do 35 minut.
Inne pomysły na smakowite wypieki znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sezonową szarlotkę z rabarbarem i budyniem oraz lekki jogurtowy specjał z truskawkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: doradcasmaku