Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Wychodzi idealnie za każdym razem

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Wychodzi idealnie za każdym razem

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
canva/nimis69

Ciasto drożdżowe zna i lubi wielu smakoszy. Sekretem delikatnego i lekkiego wypieku jest dodanie topionego masła na sam koniec wyrabiania masy. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Będziecie zaskoczeni, jak puszysty smakołyk uzyskacie.

Ciasto drożdżowe jest jednym z dobrze znanych wypieków domowych. Z odrobiną sera i kruszonka będzie jeszcze smaczniejsze. Przygotowanie wcale nie będzie trudniejsze, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszych wskazówek. Spróbujecie?

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe serem i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g świeżych drożdży świeże

  • 2 jaja

  • 1 żółtko

  • 150 g masła

  • pół szklanki ciepłego mleka

  • pół szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • odrobina bułki tartej

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g cukru

  • 80 g masła

  • 100 g maki pszennej

  • Składniki na masę serową:

  • 500 g sera biały

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 jaja

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • kilka kropel esencji waniliowej

Przygotowanie ciasta drożdżowego z serem i kruszonką:

Masło topimy na patelni. Odstawiamy je na bok, by przestygło. Odrobinę ciepłego mleka przenosimy do kubka. Dodajemy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy delikatnie i odstawiamy na kilka minut, by rozczyn wyrósł.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz pozostały cukier i mleko. Wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Na sam koniec łączymy wszystkie składniki ze stopionym masłem. Masę umieszczamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu.

Ser rozdrabniamy, najlepiej w maszynce. Dodajemy do niego żółtka i cukier. Dokładnie mieszamy. Budyń rozprowadzamy w mleku, dodajemy esencję. Całość przelewamy do sera. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przenosimy do natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm. Na wierzchu układamy masę serową, po czym przykrywamy ją kruszonką. Pieczemy przez 30 do 35 minut.

Inne pomysły na smakowite wypieki znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sezonową szarlotkę z rabarbarem i budyniem oraz lekki jogurtowy specjał z truskawkami.

Puszyste ciasto drożdżowe skusi każdego
canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku