Krupnik
youtube / kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Przepis na tradycyjny krupnik, najbardziej sycącą zupę

Tradycyjna polska zupa z krupami, czyli krupnik. Gotowany z grzybkami, zachwyca swoim smakiem oraz delikatnością. Jest to jedna z tych zupa, która jest bardzo pożywna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna. Wypróbuj nasz przepis na krupnik z suszonymi grzybkami i zakochaj się w nim od pierwszej łyżeczki. Jeśli uwielbiasz kulinarne odkrycia, możesz zamiast kaszy jęczmiennej dodać kaszę manną.

Krupnik z Polski

Krupnik to jedna z tych starszych zup, którą gotuje się w Polsce. Wywar warzywny z dodatkiem kaszy jęczmiennej od dawna cieszy się popularnością wśród młodszych i starszych. Może być podawana na obiad, jak i na kolacje. Warzywa, grzybki, krupy to wszystko sprawia, że krupnik jest tak wspaniałą zupą.

Jaką kaszę wybrać?

Tradycyjnie do krupniku dodajemy kaszę perłową jęczmienną. To właśnie od niej pochodzi sama nazwa krupniku. Co ciekawe, jeśli akurat nie mamy jej w domu możemy ją także zastąpić kaszą jaglaną.

Do krupniku pasuje także kasza manna, która nada mu lekkości i delikatności. Jeśli jesteśmy zwolennikami smaków bardziej wyrazistych, warto dodać kaszę gryczaną oraz dodatkową porcję mięsa.

Krupnik możesz zrobić na wywarze warzywnym lub mięsnym.

Składniki:

- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- mrożona włoszczyzna (opcjonalnie)
- 8 ziemniaków
- pół pora
- sól
-pieprz
- tymianek
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- posiekany koperek
- posiekana natka pietruszki
- 2 kostki rosołwe
- łyżka śmietany do zupy
- dwie garści suszonych grzybów.

Przygotowanie krupnika:

Marchew, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce do garnka. Zalać wodą , dodać pora i nastawić na mocny gaz. Można dodać mrożonej włoszczyzny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wsypać do wywaru.

Dodać dwie garści suszonych grzybów.
Doprawić przyprawami oraz natką pietruszki i koperkiem.

Gotować wszystko przez około 35 minut.
Po upływie czasu dodać kaszę jęczmienną, zamieszać.
Do garnka włożyć dwie kostki rosołowe.

Zamieszać gotować przez 15 minut.
Na ostatnie 5 minut dodaj łyżkę śmietany i zamieszaj. Do krupniku możesz podawać świeży, chrupiący chleb.

Krupnik na mięsie

Jeśli chcesz, aby twój krupnik był na mięsie, na początku gotowania włóż do garnka 500 g umytego kurczaka. Dalej postępuj tak jak w przepisie na krupnik bez mięsa.

Krupnik na bulionie

Jeśli chcesz, aby twój krupnik był na bulionie warzywnym to dodaj go pół na pół z wodą do przepisu powyżej.


Przepis na bulion warzywny do krupniku

Składniki:

- 2 litry wody
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 3 natki pietruszki
- łyżka oliwy
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól najlepiej gruboziarnista
- pieprz w ziarnach
- sos sojowy jasny

Przygotowanie

Do garnka wlać dwa litry wody i postawić na gazie.
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, a następnie włożyć do garnka z wodą i zagotować.

Dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe, a także kilka ziaren pieprzu, a następnie zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać i opalić palnikiem gazowym (może być ten od kuchenki), a następnie włożyć ją do garnka, dodać sos sojowy, natki pietruszki, zamieszać i przykryć.
Gotować całość na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez półtorej godziny, a następnie pozostawić do wystygnięcia i przelać przez sitko.

Apetycznie zdjęcie pochodzi z kanału Smakowite Dania, który znajdziecie na platformie YouTube.

Następny artykuł