Kawa i banany
Canva.com / The Valeriia Miller Collection / Natalia Klenova

Dlaczego warto dodać banana do kawy?

Kawa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Przeważnie wzbogaca się ją o cukier i mleko. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej mniej oczywiste składniki. Niektóre z rozwiązań mają sporo zalet. Kawa z bananem jest idealną propozycją śniadaniową.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna kawa. Oprócz walorów miłych dla podniebienia napój dostarcza nam sporej dawki energii, która jest tak ważna o poranku. Mało kto spodziewałby się, że banany tak dobrze komponują się z kawą.

Kawa z bananem przyprawia o zachwyt

Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno wspominaliśmy o tym, że napój wiele zyskuje za sprawą dodatku cynamonu. Poranna kawa może być również wzbogacona o banany.

Banany często goszczą na naszych stołach. Niektórzy zajadają je praktycznie codziennie. Charakterystyczne owoce są pożywne i dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. O ich wpływie na nasze zdrowie wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów.

Zarówno kawa, jak i banany cechują się walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oba specjały ze sobą połączyć. Taka mieszanka dobrze sprawdza się w roli pożywnego śniadania, które dostarcza sporo energii.

Przepis na kultowe zimne nóżkiPrzepis na kultowe zimne nóżkiCzytaj dalej

Kawa z bananem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, daczą sobie radę. Większość niezbędnych składników można znaleźć we własnej kuchni. Ich lista jest bardzo krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 120 ml zaparzonej kawy
  • banan
  • 250 ml mleka
  • cynamon
  • miód

Kawa z bananem

(Canva.com / iko636)

Kawa w przepysznej odsłonie

Na początku zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w niewielkim garnku podgrzewamy mleko. Możemy wykorzystać krowie, jednak równie dobrze sprawdzą się roślinne zamienniki.

Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Umieszczamy je w garnku z mlekiem. Całość podgrzewamy i wzbogacamy o cynamon. Składniki musimy ze sobą połączyć. W związku z tym wskazane jest użycie blendera. Rzecz jasna banana możemy rozrobić w mleko również za pomocą widelca.

Mleko z bananami rozlewamy do szklanek i wzbogacamy je o kawę. Kiedy napoje przestygną, najlepiej dodać do nich odrobinę miodu. Dzięki temu kawa będzie jeszcze bardziej sycąca. Dostarczy nam także więcej istotnych składników odżywczych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Hpba; ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł