Smakosze.pl
Kawa i banany

Canva.com / The Valeriia Miller Collection / Natalia Klenova

Dlaczego warto dodać banana do kawy?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kawa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Przeważnie wzbogaca się ją o cukier i mleko. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej mniej oczywiste składniki. Niektóre z rozwiązań mają sporo zalet. Kawa z bananem jest idealną propozy

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna kawa. Oprócz walorów miłych dla podniebienia napój dostarcza nam sporej dawki energii, która jest tak ważna o poranku. Mało kto spodziewałby się, że banany tak dobrze komponują się z kawą.

Kawa z bananem przyprawia o zachwyt

Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno wspominaliśmy o tym, że napój wiele zyskuje za sprawą dodatku cynamonu. Poranna kawa może być również wzbogacona o banany.

Banany często goszczą na naszych stołach. Niektórzy zajadają je praktycznie codziennie. Charakterystyczne owoce są pożywne i dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. O ich wpływie na nasze zdrowie wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów.

Zarówno kawa, jak i banany cechują się walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oba specjały ze sobą połączyć. Taka mieszanka dobrze sprawdza się w roli pożywnego śniadania, które dostarcza sporo energii.

Kawa z bananem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, daczą sobie radę. Większość niezbędnych składników można znaleźć we własnej kuchni. Ich lista jest bardzo krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 120 ml zaparzonej kawy

  • banan

  • 250 ml mleka

  • cynamon

  • miód

(Canva.com / iko636)

Kawa w przepysznej odsłonie

Na początku zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w niewielkim garnku podgrzewamy mleko. Możemy wykorzystać krowie, jednak równie dobrze sprawdzą się roślinne zamienniki

Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Umieszczamy je w garnku z mlekiem. Całość podgrzewamy i wzbogacamy o cynamon. Składniki musimy ze sobą połączyć. W związku z tym wskazane jest użycie blendera. Rzecz jasna banana możemy rozrobić w mleko również za pomocą widelca.

Mleko z bananami rozlewamy do szklanek i wzbogacamy je o kawę. Kiedy napoje przestygną, najlepiej dodać do nich odrobinę miodu. Dzięki temu kawa będzie jeszcze bardziej sycąca. Dostarczy nam także więcej istotnych składników odżywczych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Hpba; ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >