Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą
Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą.
Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.
Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą
Składniki:
-
1 wędzona makrela
-
2 kiszone ogórki
-
1 mała cebula
-
natka pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z makreli
Z ryby usuń skórę, kręgosłup i ości. Kawałki mięsa umieść w miseczce, rozgnieć przy pomocy widelca.
Kiszone ogórki pokrój w niewielką kostkę. Jeśli mają zbyt grubą skórkę, wcześniej możesz je obrać.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz, by była mniej wyrazista w smaku, umieść ją na sicie i przelej wrzątkiem. Dokładnie osącz.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oberwij listki, drobno je posiekaj. Dodaj do ryby razem z pozostałymi, rozdrobnionymi składnikami.
Dodaj majonez, pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią pieczywo, na wierzchu możesz położyć plasterki pomidora.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne pasty. Sprawdź, jak przygotować pastę jajeczną , a także jak zrobić pastę z mięsa po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/Milosz_G
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tapenada