Przepyszny sos z kiszonych ogórków
Kiszone ogórki potrafią wzmocnić smak niejednej potrawy A przygotowany z nich sos to dopiero dodatek. Podkreśli smak dań mięsnych, ryb i kanapek. Będzie też świetnym dipem. Zobacz jak przygotować przepyszny sos z kiszonych ogórków.
Przygotowanie sosów nie jest zwykle trudne. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka produktów i gotowe. By jednak gotowy sos dobrze smakował trzeba odpowiednio zestawić składniki. I w tym tkwi tajemnica smaku każdego sosu.
My pokusiliśmy się o dodanie do sosu kiszonych ogórków. Produktu znanego, lubianego i bardzo zdrowego. Kiszeniaki mają wyraźny smak, co jest bardzo istotne dla sosu. To właśnie on ma dodawać potrawom wyrazu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na przepyszny sos z kiszonych ogórków
Składniki:
-
4 kiszone ogórki
-
cebula
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżka masła
-
200 ml bulionu
-
150 ml śmietanki kremówki
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
-
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie sosu z kiszonych ogórków
Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę.
W rondelku rozgrzej olej z dodatkiem masła. Dodaj cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj ogórki, przesmaż mieszając.
Wlej bulion i kremówkę, gotuj na niedużym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagotuj.
Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Podawaj ciepły do dań obiadowych, zimny do kanapek i dipów.
Źródło zdjęcia: canva/Louno_M
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: palcelizac