Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przyczyny coraz wyższych cen drobiu
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:59

Przyczyny coraz wyższych cen drobiu

Drób
4kodiak, Getty Images Signature

Mięso drobiowe stanowi jedno z podstawowych źródeł białka mięsnego Polaków. Według informacji portalu money.pl statystyczny Polak spożywa w ciągu roku prawie 30 kilogramów mięsa z kurczaka czy indyka. Takie ilości dają ponad pół kilograma tygodniowo. 

Wiele wskazuje jednak, że już niedługo tak wielka miłość może się zakończyć. Jak podaje money.pl rosnące w zastraszającym tempie ceny mogą bowiem spowodować, że Polacy zrezygnują z drobiu, a przynajmniej mocno ograniczą jego spożycie.

Dlaczego drób jest coraz droższy?

Grypa ptaków, potocznie nazywana ptasią grypą, nie jest niczym nowym dla hodowców kur. Rok temu również musieli zmagać się oni z ogniskami grypy, które uniemożliwiają hodowle, a co za tym idzie, również sprzedaż. Tym razem jest inaczej. 

Teraźniejsza epidemia ciągle trwa i dziesiątkuje hodowlane zwierzęta. W każdym miejscu, gdzie wykryta zostaje grypa, całe hodowle muszą zostać wybite, a ptaki należy utylizować w bezpieczny sposób. Dużym problemem jest także zagęszczenie ferm drobiu, które często umiejscowione są blisko siebie. 

wo niska temperatura. W wysokiej temperaturze wirus przestaje być aktywny, lecz chłodna wiosna i długa zima wydłużają czas, w którym wirus atakuje ptaki. Dzisiaj liczba wykrytych ognisk wirusa dobija już do 350. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście  wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną. 

Ceny kurczaka na przestrzeni miesięcy

Jak podaje portal money.pl w styczniu tego roku kilogram kurczaka w hurcie kosztował mniej niż 2 zł. Dzisiaj cena wynosi około 4,5 zł. Oznacza to, że zwykłe kurczaki dostępne w sklepach dla klientów detalicznych, kosztują krocie. Filet z piersi z kurczaka w marcu kosztowała około 13 zł. Teraz jest to prawie 20 zł.

Choć w niektórych sklepach ciągle można dostać tańsze sztuki, tak ich ilość będzie się sukcesywnie zmniejszać. Sklepy mają na stanie kurczaki kupione po starej cenie, która dzisiaj nie jest osiągalna. Stąd może wynikać tak duże wahanie cen, na tym samym produkcie.

Źródło: jess311, Getty Images

Do teraz wybito mniej więcej 15 milionów sztuk drobiu, a kolejne ogniska są ciągle odkrywane przez weterynarzy. Hodowcy mają nadzieję, że w czerwcu temperatury wzrosną i wirus przestanie być tak dużym zagrożeniem. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: money.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kurczak