Smakosze.pl
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

pixabay.com

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Leśnikowska Dominika

Udostępnij:

Pulpeciki to małe kotleciki w kształcie kulek, najpierw lekko obsmażone a potem ugotowane. Mogą być dodatkiem do zup lub spożywane w towarzystwie ziemniaczków i warzyw jako drugie danie. Zrobione są z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Można z n

1.      Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym – pyszny domowy obiad.

2.      Jakich składników potrzebujesz do przygotowania pulpecików cielęcych dla swojej rodziny?

3.      Jak zrobić pyszny obiad? – Sposób przygotowania pulpecików cielęcych.

4.      Dodatki do pulpecików cielęcych i inne wersje potrawy.

undefined

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym – pyszny domowy obiad.

Pulpeciki cielęce na bazie mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i miękkie, dlatego zawsze smakuje również najmłodszym domownikom. Do pulpecików cielęcych świetnie pasuje kremowy sos pieczarkowy na bazie buliony i śmietanki.

Pulpeciki najlepiej podawać z ziemniakami przygotowanymi w sposób przypominający frytki i z zestawem surówek.

Poniżej znajduje się prosty przepis na pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym z frytkami i surówką z marchewki.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania pulpecików cielęcych dla swojej rodziny?

Do przygotowania tych pysznych pulpecików potrzebujesz kilku rzeczy. Przepis jest stworzony do zrobienia obiady dla czteroosobowej rodziny.

Składniki:

  •         400 g mielonej cielęciny

  •         1 mała cebulka

  •         Duże jajko o rozmiarze „L”

  •         Odrobina mąki

  •         1 szklanka bulionu

  •         300 g pieczarek

  •         2 ząbki czosnku

  •         Łyżka masła

  •         ½ szklanki śmietanki 30% lub takiej do zup i sosów

  •         Sól, pieprz, oregano

  •         8 dużych ziemniaków

  •         300 g marchewki

  •         2 średniej wielkości jabłka

  •         Łyżeczka cukru (opcjonalnie)

  •         Olej do smażenia

Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości, najlepiej robić takie zakupy w sklepie mięsnym, gdzie można poprosić o świeży kawałek mięsa, a obsługa zmieli go na twoich oczach. Do przygotowania surówki z marchewki i jabłka możesz, ale nie musisz użyć cukru. 

Jak zrobić pyszny obiad? – Sposób przygotowania pulpecików cielęcych.

Skoro wiesz już, w jakie produkty musisz się zaopatrzyć, czas na poznanie sposobu przygotowania tego smacznego posiłku.

1.      Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę.

2.      Do miski wrzuć mieloną cielęcinę, dodaj cebulkę, jajko i dopraw solą i pieprzem.

3.      Z mięsa formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące.

4.      Następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.

5.      W garnku zagotuj bulion i wrzuć ostrożnie wszystkie obsmażone pulpeciki.  Zmniejsz ogień i gotuj je około 10 minut pod przykryciem.

6.      W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je na paski przypominające grube frytki. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i od momentu zagotowania odmierz 10 minut.

7.      Rozgrzej na patelni olej i przełóż odcedzone ziemniaki. Smaż około 10 minut lub do momentu kiedy uznasz, że są dobrze podpieczone, posyp je oregano.

8.      Pora na surówkę. Marchewkę oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce na średnich bądź grubych oczkach. Dopraw cukrem i szczyptą soli, wymieszaj. Smaczna i prosta surówka gotowa!

9.      Do zrobienia został tylko sos pieczarkowy. Dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki.

10.   Na patelni rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć pieczarki i smaż je około 7 minut aż staną się miękkie.

11.   Następnie dolej bulion pozostały z gotowania pulpecików cielęcych.

12.   Dolej śmietankę kremówkę i podgrzewaj wszystko mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

13.   Na talerze wyłóż ziemniaki, surówkę i pulpeciki, polej sosem.

Pyszny obiad dla całej rodziny gotowy!

Dodatki do pulpecików cielęcych i inne wersje potrawy.

Aby obiad był zdrowszy pieczone ziemniaczki możesz zastąpić ryżem lub kaszą gryczaną.

Do pulpecików cielęcych będą pasowały wszystkie surówki czy sałatki, więc to już od ciebie zależy jakie warzywa zaserwujesz do tego obiadu.

Zamiast sosu pieczarkowego możesz zrobić pyszny sos żurawinowy na słodko, który do pulpecików cielęcych będzie pasował znakomicie.

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym z frytkami i surówką z marchewki z pewnością będą cieszyły się powodzeniem wśród twoich ulubionych przepisów.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >