Purée ziemniaczane od Magdy Gessler z dodatkiem czosnku
Purée ziemniaczane jest dla wielu najlepszym sposobem na podanie kartofli do obiadu. Magda Gessler nie przygotowuje go jednak w klasyczny sposób. Znana kucharka dodaje do niego czosnek, który znacznie zwiększa aromatyczność i intensyfikuje smak ziemniaków.
Purée ziemniaczane króluje wśród ziemniaczanych dodatków głównie z powodu swojej kremowej faktury - oczywiście aby ją uzyskać, należy zrezygnować z tłuczka do ziemniaków, na rzecz praski.
Dodawanie przez Magdę Gessler czosnku do rozgniecionych bulw sprawia, że te nabierają bardzo intensywnego smaku, doskonale komponującego się z kotletami, pieczonymi mięsami czy rybnymi filetami smażonymi w panierce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na purée ziemniaczane Magdy Gessler
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
200 g twarogu białego
-
75 g masła
-
200 ml śmietany 36%
-
sól
-
pieprz
-
1 główka czosnku
-
łyżka oliwy
-
natka pietruszki
Z czosnku odetnij wierzchnią część w taki sposób, aby odsłonić ząbki. Skrop je odrobiną oliwy, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.
W międzyczasie obierz kartofle, umyj je i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj je, aż staną się całkowicie miękkie. Przepuść je przez praskę do kartofli bezpośrednio do dużej miski.
Do ziemniaków wciśnij czosnek wprost z główki, dodaj masło, śmietanę, sól, zmielony twaróg oraz pieprz. Wymieszaj masę, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. Podawaj ozdobione odrobiną świeżo siekanej natki pietruszki. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/JuliaMikhaylova, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dompelenpomyslow.pl