Smakosze.pl Przepisy Puszyste i jasne placki ziemniaczane? Takie będą, gdy dodasz do nich łyżeczkę popularnego produktu
canva/JackF

Puszyste i jasne placki ziemniaczane? Takie będą, gdy dodasz do nich łyżeczkę popularnego produktu

9 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Na obiad planujesz zrobić placki ziemniaczane? Do masy dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Produkt skutecznie spulchni ziemniaki i sprawi, że nie ściemnieją. Placki po usmażeniu będą jasne, puszyste i pełne smaku. Kultową potrawę podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na bezmięsny obiad. Zrobisz je szybko i podasz tak, jak lubisz. Osobiście polecam kwaśną śmietanę, sos pieczarkowy lub sos węgierski z mięsa i papryki.

Do placków ziemniaczanych wybieraj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Odmiany te mają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Placki dopraw cebulą i suszonym majerankiem. Będą przepyszne.

Aby nie zepsuć placków ziemniaczanych, zawsze smaż je na mocno rozgrzanym oleju. Nigdy nie dolewaj tłuszczu, kiedy placki są na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany przez masę ziemniaczaną, a placki stają się ciężkie, tłuste i niesmaczne.

Kultowe placki ziemniaczane z dodatkiem sody

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

  • 1 jajko

  • płaska łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować puszyste i jasne placki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito, zawieś nad miską. Odciśnij z nich nadmiar płynu, a zebrany w misce płyn pozostaw na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie zlej go znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków. Do ziemniaków zetrzyj też cebulę, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Do startych warzyw dodaj mąkę, jajko, majeranek, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor, smacznego.

Placki ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Do placków przygotuj sos pieczarkowy lub sos węgierski z mięsem i czerwoną papryką. Obiad zachwyci każdego smakosza.

placki ziemniaczane
canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy