Puszysty omlet bez jajek
Omlet bez jajek może wydawać się propozycją niecodzienną, jednak poza naszymi granicami takie przepisy są bardzo popularne. Sprawdzają się przede wszystkim tym, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać jajek.
Na śniadanie często decydujemy się przyrządzać jajka - można je bowiem podać na wiele sposobów, między innymi jako omlet. Okazuje się, że istnieje sposób na zrobienie go bez jajek i tylko z 3 składników. Zamiast nich bazą są banany, które skutecznie tworzą zwartą strukturę i pyszny smak. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak go łatwo przygotować.
Oczywiście omlet z bananów jest słodkim wariantem tej potrawy, dlatego ciężko połączyć go z wytrawnymi dodatkami. Trzeba jednak pamiętać, że takie danie da duży zastrzyk energii, a także dostarczy nieco witamin i minerałów.
Przepis na omlet bez jajek
Składniki:
-
1 banan
-
6 łyżek mąki
-
200 ml mleka
-
ulubiony dżem
Zacznij od przesiania mąki bezpośrednio do dużej miski, dzięki czemu uchronisz się przed trudnymi do wymieszania grudkami. W wysokim naczyniu umieść banana wraz z mlekiem i zblenduj je na gładką masę.
Do mąki wlej zmiksowaną masę i dokładnie całość wymieszaj. Możesz dodać do nich jagody czy truskawki, jeśli chcesz bardziej kolorowy omlet. Następnie rozgrzej na patelni masło i wylej ciasto.
Smaż omlet z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Po przełożeniu na talerz posmaruj omlet wybranym przez siebie dżemem i podawaj na ciepło. Jeśli nie chcesz tak słodkiego śniadania, spróbuj zjeść je z jogurtem naturalnym.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na zaskakujący domowy syrop z bananów.
Źródło zdjęcia: canva/(MychkoAlezander, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary