Nie z grzybów, nie z kiszonej kapusty. Pyszny farsz do wigilijnych pierogów zrobisz z innego składnika
Farsz do pierogów wigilijnych nie musi składać się z kapusty i grzybów. Równie smaczny, świąteczny rarytas uzyskamy, wykorzystując kaszę gryczaną. Jest zdrowa, lekka i sycąca, a przygotowanie pierogów z jej dodatkiem jest bardzo proste. Spróbujecie?
Dobre nadzienie do pierogów jest bardzo ważne. Musi być zarówno odpowiednio skomponowane, jak i właściwie przyprawione. Bazując na kaszy gryczanej, jesteśmy w stanie przygotować jarską, odpowiednią na wigilijną kolację, wersję farszu. Nie dodamy ani grama kapusty czy grzybów, a będzie pysznie.
Przepis na farsz do pierogów wigilijnych
Składniki:
-
250 g półtłustego twarogu białego
-
300 g suchej kaszy gryczanej, niepalonej
-
450 ml wody
-
1 duża cebula
-
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić znakomity farsz do pierogów? Zapomnijcie o kapuście i grzybach
Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej na sypko. W tym celu płuczemy ziarno i wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Zdejmujemy warzywo z ognia, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Starannie mieszamy. Przestudzone składniki łączymy z pokruszonym twarogiem i doprawiamy farsz solą oraz pieprzem. Można wrzucić także trochę posiekanej natki pietruszki dla smaku.
Farsz do pierogów zamykamy w cieście, najlepiej tradycyjnym z mąki, wody i odrobiny soli . Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówka: twaróg można zastąpić serem feta lub wegańskim odpowiednikiem przygotowanym z miękkiego tofu. Wystarczy zanurzyć kostkę tofu o masie 300 g w 200 ml oliwy z dodatkiem 2 łyżek soli, 50 ml soku z cytryny, 2 łyżek płatków drożdżowych, oregano oraz pieprzu. Po dwóch dobach uzyskacie znakomite efekty.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na farsz do pierogów. Polecamy niezawodny patent na klasyk — czyli farsz ruski z ziemniakami i twarogiem. Być może także skusi was słodka opcja w postaci maku z bakaliami taka, jak w tych pierogach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok
-
Delikatny karp w szarym sosie. Lepszy niż smażony i w galarecie razem wzięte
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama