Smakosze.pl Przepisy Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
canva/ amberto4ka

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas

25 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na wiosenny obiad? Przygotuj kapuśniak z młodej kapusty na bulionie warzywnym z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Kapuśniak podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, marchewką i wkładką mięsną jest jedną z moich ulubionych, wiosennych zup. Jest wyjątkowo aromatyczna, pożywna, ale i lekka. Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie wszystkich składników na odrobinie oleju, koniecznie musisz spróbować.

Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Wywar jest idealną bazą dla wszystkich zup i sosów, bez niego kapuśniak nie będzie już tak aromatyczny. Danie dopraw przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, nic więcej nie jest potrzebne do uzyskania pełnego smaku.

Młoda kapusta jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. T e ostatnie skutecznie opóźniają procesy starzenia, usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu i zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na jednogarnkowe danie z młodej kapusty . Jest pożywne i posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki na 4-5 porcji zupy:

  • 150 g boczku wędzonego

  • 250 g kiełbasy

  • 3 średnie, młode ziemniaki

  • 3 marchewki

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • średnia główka młodej kapusty

  • 1 l bulionu warzywnego

  • łyżka oleju roślinnego

  • sól, pieprz do smaku

  • kwaśna śmietana 18% do podania

  • koperek do podania

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Kapustę poszatkuj drobno, pokrój w małą kostkę ziemniaki i marchewki, kiełbasę i boczek. Na oleju podsmaż boczek, następnie dodaj ziemniaki i marchew i smaż przez kilka minut, przełóż do garnka z grubym dnem.

Na tej samej patelni przesmaż młodą kapustę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, również przełóż do garnka, wymieszaj. Do przygotowanych składników wlej gorący bulion, dolej jeszcze 2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu.

Na patelni podsmaż również kiełbaskę i dodaj do gotującej się zupy, gotuj, aż kapusta będzie idealnie miękka. Kapuśniak dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany i oprósz koperkiem, smacznego.

Młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy